Search by category:
Egyéb kategória

Tájképeket állít ki a Szépművészeti Múzeum

Tájképeket állít ki a Szépművészeti Múzeum

Havran Kati

2023. 11. 09., cs – 19:55

Hollán Sándor és a tájképművészet klasszikusainak grafikáit állítja ki a Szépművészeti Múzeum most nyíló időszakos tárlata.

A Kapuk a létben – A fa motívuma Pieter Bruegeltől Hollán Sándorig című kiállítás mától látható a Szépművészeti Múzeum idén megújult grafikai kiállítóterében. Hollán Sándor 2003 óta több mint százötven művét ajánlotta fel a múzeumnak, amelyekből több kiállítás is nyílt már, most azonban alkotásai egy egészen különleges közegben, a régi mesterekkel párbeszédbe állítva jelennek meg.

Tóth Bernadett, a kiállítás kurátora a tárlatot bemutató sajtótájékoztatón kiemelte: Hollán Sándor hosszú évtizedek óta a legkülönfélébb technikákkal festi és rajzolja a fákat, művein egyik sem hasonlít a másikhoz. Hollán Sándor művészete sok forrásból táplálkozik, fiatal korában a kortárs művészetből merített ihletet Párizsban, olaszországi utazásai alatt azonban rácsodálkozott a régi mesterek műveire.

A kiállítótérben Hollán Sándor művei mellett a faábrázolás és tájképművészet olyan klasszikusainak munkáiból válogattak a szervezők, mint Wolfgang Huber, id. Pieter Bruegel, id. Jan Brueghel, Claude Lorrain, Camille Corot, Rembrandt vagy Nicolas Poussin. A több mint ötven műalkotást, köztük több mint húsz Hollán Sándor-képet felvonultató tárlat amellett, hogy érinti az európai tájképművészet csúcspontjait, a grafikusművészet különböző technikáinak is áttekintését nyújtja a tollrajztól kezdve a színezett fametszeten, a réz- és üvegkarcon át az akrilig.

Hollán Sándor 1956-ban hagyta el Magyarországot. A fiatal művészt a párizsi École nationale supérieure des Beaux-Arts fogadta be, hogy tanulmányait befejezhesse. Műterme télen Párizshoz köti, a nyarakat pedig a dél-franciaországi Gignacban tölti.

Read More

Post Comment