Search by category:
Egyéb kategória

Az amerikai külügyminiszter felszólította Izraelt, lépjen fel a zsidó telepesek által elkövetett erőszak ellen

Az amerikai külügyminiszter felszólította Izraelt, lépjen fel a zsidó telepesek által elkövetett erőszak ellen

Mészáros Richárd

2023. 11. 17., p – 09:27

Az amerikai külügyminiszter csütörtökön felszólította Izraelt, sürgősen lépjen fel a zsidó telepeseknek a ciszjordániai palesztinok ellen elkövetett erőszakcselekményei ellen.

Antony Blinken, aki az ázsiai-csendes-óceáni csúcstalálkozó kapcsán tartózkodik San Franciscóban, a felhívást a Beni Ganz izraeli ellenzéki vezetővel folytatott telefonbeszélgetés során tette, aki csatlakozott Benjámin Netanjahu miniszterelnök háborús kabinetjéhez.

Matthew Miller, az amerikai külügyminisztérium szóvivője elmondta: Blinken hangsúlyozta, „sürgősen konkrét lépéseket kell tenni a ciszjordániai feszültség enyhítésére, beleértve a szélsőséges telepesek által elkövetett növekvő számú erőszakcselekmények kezelését”.

A két tisztségviselő „megvitatta a Gázába irányuló létfontosságú humanitárius segélyek áramlásának növelésére és felgyorsítására irányuló erőfeszítéseket” is – derült ki a tájékoztatásból.

Blinken egyben szólt a Hamász túszainak kiszabadítására irányuló diplomáciai erőfeszítésekről is.

Az izraeli hatóságok szerint mintegy 240 embert ejtettek túszul a Hamász iszlamista mozgalom október 7-én indított dél-izraeli támadásaiban, amelyekben mintegy 1200, többségében civil halt meg. A Hamász egészségügyi minisztériuma szerint az izraeli megtorló bombázások a Gázai övezetben 11 500 embert öltek meg, többségében civileket, köztük 4710 gyermeket.

Ciszjordániában, az 1967 óta Izrael által megszállt palesztin területen október 7. óta több mint 190 palesztint öltek meg izraeli telepesek és katonák a palesztin egészségügyi minisztérium szerint.

Az izraeli hadsereg fokozza rajtaütéseit és behatolásait, azt állítva, hogy a ciszjordániai „terrortámadások jelentős növekedésére” reagál.

Read More

Post Comment