Search by category:
Egyéb kategória

Görögországban a heves széllökések megrongáltak egy történelmi hajót

Görögországban a heves széllökések megrongáltak egy történelmi hajót

Mészáros Richárd

2023. 11. 19., v – 17:26

Görögországban a heves széllökések megrongáltak egy hadihajót, amelyet az 1967–1974 között hatalmon lévő juntával szembeni ellenállás idején használtak – közölte vasárnap egy veteránszövetség.

A Velosz (Nyíl) nevű torpedóromboló „súlyos” károkat szenvedett a hajótesten szombaton, miután több ízben is a rakpartnak ütközött Szalonikiben, ahol lehorgonyozták – közölte a diktatúra idején bebörtönzött vagy száműzetésbe kényszerített ellenállók szövetsége (SFEA).

A szövetség felvételeket is közzétett a megrongálódott hajótestről. Közölte, hogy a hadihajó márciusban már egy hasonló ítéletidő során megrongálódott.

„Ezek a körülmények pusztítók egy nyolcvanéves hajóra, amely különleges és rendszeres karbantartást igényel” – panaszolta a szövetség a védelmi minisztériumhoz eljuttatott beadványában.

A hadihajó 1973-ban vált híressé, amikor a kapitánya és a legénysége egy NATO-hadgyakorlat idején fellázadt és Olaszországba hajózott, hogy felhívja a figyelmet a Görögországban hatalmon lévő juntával szembeni ellenállásra.

Hat hónappal később az athéni műszaki egyetem diákjai felkelést szerveztek a diktatúra ellen. A megmozdulást a rendőrség és a katonaság vérbe fojtotta, legkevesebb huszonnégyen meghaltak.

A felkelés elnyomása heves érzelmeket váltott ki Európa-szerte, a megmozdulást tekintik a kiváltó oknak, amiért Görögország nyolc hónappal később visszatért a demokráciához.

Az 1942-ben Charette néven vízre bocsátott, Bostonban gyártott hadihajót a második világháború idején sűrűn bevetették a Csendes-óceán térségében, mielőtt 1958-ban Görögország tulajdonába került.

1991-ben vonták ki a hadrendből, majd múzeumhajó lett. 2019 óta horgonyoz Szaloniki kikötőjében.

Read More

Post Comment