Search by category:
Egyéb kategória

Méltánytalanul alacsony nyugdíjra panaszkodnak a szlovákiai idősek

Méltánytalanul alacsony nyugdíjra panaszkodnak a szlovákiai idősek

Kulcsár Péter

2023. 12. 10., v – 08:48

A szlovákiai idősek többsége elégedetlen a nyugdíja összegével.

A nyugdíjasok 73%-a nem elégedett a kézhez kapott nyugdíja összegével, több mint 60%-uknak pedig nincs elég pénze ahhoz, hogy fenntartsa magát – derült ki a Fondee befektetési platform közvélemény-kutatásából.

A megkérdezettek mintegy 64%-a azt válaszolta, az állam által folyósított nyugdíjon kívül semmilyen más jövedelemmel nem rendelkeznek.

A felmérés eredményei alapján az idősek 63%-ának életszínvonala jelentősen visszaesett, miután nyugdíjba vonultak. A nők 76%-a elégedetlen a kézhez kapott nyugdíj összegével. „Ez annak köszönhető, hogy a nők átlagosan alacsonyabb nyugdíjban részesülnek, mint a férfiak. A helyzeten a szülői nyugdíjbónusz sem változtatott” – magyarázta a Fondee társalapítója, Eva Hlavsová.

A nyugdíjrendszer változásai sem segítik az időseket. A harmadik pillért a megkérdezettek 6%-a veszi igénybe, az idősek 14%-a megtakarítási számláról származó pénzzel, 10%-a pedig építési megtakarítással segíti magát nyugdíjas korában. A válaszadók mintegy 6%-a rendelkezik részvényekből vagy kötvényekből származó jövedelemmel, 5%-uk pedig saját ingatlan bérbeadásából jut pénzhez.

(refresher)

Read More

Post Comment