Search by category:
Egyéb kategória

Netanjahu: Izrael folytatja „igazságos háborúját” a Gázai övezetben

Netanjahu: Izrael folytatja „igazságos háborúját” a Gázai övezetben

Kulcsár Péter

2023. 12. 10., v – 08:26

Izrael folytatja „a Hamász megsemmisítése érdekében indított igazságos háborúját” a Gázai övezetben – jelentette be Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, üdvözölve egyúttal az Egyesült Államoknak az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) képviselt előző napi „megfelelő állásfoglalását”.

A többi országnak is meg kell értenie, hogy nem lehet egyszerre támogatni a Hamász felszámolását, valamint ezzel egyidejűleg a háború végét is követelni, ami viszont lehetetlenné tenné az iszlamista szervezet megsemmisítését – fogalmazott Netanjahu.

Az Egyesült Államok megvétózta az ENSZ BT pénteki ülésén azt a határozattervezetet, amely újabb humanitárius tűzszünetet szorgalmazott volna a Gázai övezetben.

Herci Halevi, az izraeli hadsereg vezérkari főnöke egy szombati rendezvényen arról beszélt a jeruzsálemi Siratófalnál, hogy a Hamász „terroristáinak hálózata éppen most omlik össze”, és ezért a hadseregnek fokozni kell a katonai nyomást a palesztin területre.

Az izraeli katonák minden egyes nap egyre több terroristát tudnak megölni vagy megsebesíteni, és az utóbbi napokban már azt tapasztalták, hogy a terroristák kezdenek visszavonulni

– mondta el a vezérkari főnök.

Cahi Hanegbi, az izraeli nemzetbiztonsági tanács elnöke egy tévéinterjúban azt mondta, a Gázai övezetben a háború október eleji kezdete óta több mint 7 ezer palesztin harcossal végzett az izraeli hadsereg. Hanegbi hangsúlyozta, hogy ez „óvatos becslés”, a valós szám ennél magasabb is lehet, mert azt nem tudják, hányan halhattak meg összeomlott épületekben vagy alagutakban.

A gázai egészségügyi minisztérium szombati közlése szerint az izraeli hadműveletek következtében eddig legalább 17 700 palesztin vesztette életét a Gázai övezetben.

Read More

Post Comment