Search by category:
Egyéb kategória

Március végére megszűnhetnek a korlátozások

Március végére megszűnhetnek a korlátozások
Nagy Roland
2022. 02. 09., sze – 16:02

2022. február 9., szerda – 17:00
Friss ikon
Off

Törzs

Legutóbb 20 587 fertőzöttet azonosítottak a PCR-tesztek segítségével. A járvány kirobbanása óta még egyszer sem találtak ennyi beteget 24 óra leforgása alatt. Kedden összesen 36 766 PCR-tesztet végeztek, vagyis a pozitivitási arány elérte az 56 százalékot. Ez azt jelenti, hogy minden második letesztelt személy fertőzött volt. Ha ehhez még hozzászámoljuk az antigéntesztekkel azonosított betegeket is, akkor a számuk elérte a 23 917-et.

Abszolút rekordot döntött az egy nap alatt azonosított fertőzöttek száma Szlovákiában

PCR-tesztekkel 20 582 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak kedden Szlovákiában. A halálos áldozatok száma 19-cel nőtt – derül ki az Egészségügyi Információk Nemzeti Központja (NCZI) weboldalán közzétett adatokból.

Matej Mišík, az Egészségügyi Elemzések Intézetének (IZA) vezetője szerdai sajtótájékoztatóján kiemelte, a pozitív PCR- és antigéntesztek hétnapos átlaga elérte a 20 841-et, ami az előző héthez képest 18 százalékos növekedést jelent.

A kórházban kezelt betegek száma viszont már gyorsabban nő: jelenleg 2297 pácienst tartanak bent, vagyis az egy héttel ezelőtti állapothoz képest a számuk 35 százalékkal emelkedett. Mišík megjegyezte, naponta már 250 új beteget fogadnak a Covid-osztályokon, és a számuk csak növekedni fog.

További rossz hír, hogy ismét egyre több 60 év feletti fertőzött szorul kezelésre. Mivel a legveszélyeztetettebb korosztályról van szó, ezért a halálesetek száma is növekedésnek indulhat. Kedden egyelőre 19 új halálesetet jegyeztek, az áldozatok száma már átlépte a 18 ezret.

Enyhítések

Bár a fertőzöttek és a Covid-osztályokon kezelt betegek száma is növekszik, Vladimír Lengvarský a szerdai kormányülés előtt már az óvintézkedések enyhítését emlegette. Elmondása szerint a negyedik hullám pár héten belül lecseng, március végére pedig már az összes járványügyi korlátozást eltörölhetik. A tárcavezető kiemelte, természetesen előzetes becslésekről van szó, így pontos dátumot nem tudnak mondani, de a jelenlegi trendek és a külföldi példák alapján március végére vagy április elejére datálják az omikron teljes visszaszorulását.

Lengvarský továbbá arról is beszélt, hogy az első lazítások már korábban, akár március elején is érkezhetnek, és aztán lépésről lépésre törlik majd ek az egyes szigorító intézkedéseket. Annyi bizonyos, hogy az enyhítések sorában a legkockázatosabb tömegrendezvények (nyilvános vacsorák, lagzik, bálok, szórakozóhelyek) szabályainak enyhítése és a maszkviselés eltörlése áll az utolsó helyen. A miniszter emellett megjegyezte, továbbra sem valószínű, hogy a negyedik hullám lecsengésééig visszatérnek a Covid-automatához.

Leírás

Elképzelhető, hogy március végére már maszkot sem kell hordani

Újabb tetőzések

Ahogy arról nemrégiben lapunk is beszámolt, Szlovákiában a negyedik hullám tetőzése régiónként eltérő lesz. Ezt az Adatok Pátosz Nélkül (Dáta bez pátosu) elemzőcsoport is megerősítette.

 

Az utóbbi hetekben főként Árva vidékén, valamint a Dunaszerdahelyi járásban volt aggasztó a helyzet. A Námesztói járásban a hétnapos incidencia a múlt héten elérte a 4100-at, ami azt jelenti, hogy a lakosság 4 százaléka fertőzött volt. Itt a tesztek pozitivitási aránya 68 százalékos volt, vagyis a letesztelt személyek kétharmada elkapta a vírust. A Turdossini járásban a lakosság 3,2 százaléka, a Dunaszerdahelyi járásban pedig a lakosság 2,95 százaléka lehetett fertőzött. A mostani adatok alapján azonban az említett régiók már túl vannak a nehezén, mindhárom járásban stabilizálódott a helyzet. A Dunaszerdahelyi járásban a hétnapos incidencia 35 százalékkal esett vissza, a jelenlegi értéke 1957.

Az incidencia alapján a következő hetekben a Zsolnai, a Szakolcai és a Nagybiccsei járásban kell felkészülni a tetőzésre, de a Korponai és a Mezőlaborci járásban is nagyot emelkedett az említett mutató.

Régiónként eltérően tetőzhet a negyedik hullám

Szlovákiában nem egyszerre várható a negyedik hullám tetőzése – állítja az Adatok Pátosz Nélkül (Dáta bez pátosu) elemzőcsoport. Ehelyett regionális tetőpontokkal kell számolni, amelyek néhány járásban már el is érkeztek.

Fordított jelenség

Mišík továbbá arra is felhívta a figyelmet, hogy egyre többen panaszkodtak a tesztek hatékonysága miatt. Sokaknak ugyanis negatívra jött ki az antigén- vagy a PCR-tesztje, holott már napok óta jelentkeztek náluk az omikron variánsra jellemző tünetek, vagyis a torokfájás és a fejfájás. Az IZA vezetője azt mondta, az új mutáció esetében az oltottaknál vagy a betegségen átesetteknél gyakran előfordulhat, hogy már vannak tüneteik, de még nem fertőznek, mert a vírus koncentrációja a szervezetükben még nagyon alacsony. A korábbi mutációk esetében ennek a fordítottja volt megfigyelhető, vagyis az adott beteg már akkor is fertőző lehetett, amikor nem voltak tünetei. Mišík hangsúlyozta, ezért is fontos, hogy ha tüneteink vannak, akkor gyakran teszteljük magunkat, és ne elégedjünk meg egyetlen negatív antigénteszttel, főleg akkor, ha a tüneteink nem csillapodnak.

Bevezető
Pozsony |

Bár kedden ismét rekordszámú fertőzöttet azonosítottak, Vladimír Lengvarský (OĽaNO) már a járványügyi előírások enyhítéséről beszél. Elmondása szerint március végére akár az összes korlátozást eltörölhetik.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Nagy Roland

Read More

Post Comment