Search by category:
Egyéb kategória

Az Európai Parlament elítélte a Fico-kormány büntetőjogi törvénymódosításait

Az Európai Parlament elítélte a Fico-kormány büntetőjogi törvénymódosításait

Kulcsár Péter

2024. 01. 17., sze – 12:48

Az Európai Parlament (EP) hivatalos állásfoglalásban ítélte el a Robert Fico (Smer) kormánya által javasolt büntetőjogi változásokat, beleértve a Speciális Ügyészség megszüntetését.

Az állásfoglalást 496 EP-képviselő szavazta meg, mindössze 70-en voksoltak ellene. A határozat szövegében a képviselők Szlovákia korrupció elleni küzdelmével, valamint az Európai Unió pénzügyi érdekeinek védelmével kapcsolatos aggodalmaikat fejezték ki, amennyiben a parlament elfogadja a Btk. módosítását.

A Fico-kormány által javasolt új szabályok megszüntetik a legsúlyosabb bűncselekményekkel és a korrupciós ügyekkel foglalkozó Speciális Ügyészséget, valamint csökkentik a büntetési tételeket egyes vagyon elleni törvényszegések esetében.

A kabinetet bírálatok sora érte a korrupciós vádak és meggyanúsítások tényfeltárásain dolgozó nyomozók és rendőrök szolgálaton kívüli státuszba bocsátása, áthelyezése, illetve munkaviszonyuk megszüntetése miatt.

Az ellenzéki PS, KDH és SaS tiltakozásokat szervezett a kormány politikája ellen, a tüntetéseken az ország nagyvárosaiban tízezrek vettek részt. A pártok csütörtökre újabb demonstrációt hirdettek.

Zuzana Čaputová köztársasági elnök bejelentette, ha a parlament megszavazza a módosítást, fontolóra veszi, hogy megvétózza a törvényt.

(TASR)

Read More

Post Comment