Search by category:
Egyéb kategória

Jóváhagyták az 50 milliárd eurós EU-támogatást Ukrajnának

Jóváhagyták az 50 milliárd eurós EU-támogatást Ukrajnának

Mészáros Richárd

2024. 02. 01., cs – 11:46

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szerint megegyezés született a 27 tagállam között az ukrajnai 50 milliárd eurós támogatásról – írja a Reuters.

Sokáig nem volt egyértelmű, hogy Magyarország támogatni fogja-e a javaslatot, de a hírek szerint Orbán Viktor is megszavazta azt. Egyelőre semmilyen részlet nem ismert.

Charles Michel a Reuters tudósítása szerint azt nyilatkozta, hogy a 27 tagállam közt egyetértés van Ukrajna 50 milliárd eurós támogatásáról. A hírügynökség ezt mindössze kétsoros hírként hozta le, konkrétumok nem ismertek – írja a Portfólió.

Michel az X-en jelentett be a megállapodást, elmondva, minden tagállami vezető egyetértett az ügyben.

We have a deal. #UnityAll 27 leaders agreed on an additional €50 billion support package for Ukraine within the EU budget. This locks in steadfast, long-term, predictable funding for #Ukraine. EU is taking leadership & responsibility in support for Ukraine; we know what is…— Charles Michel (@CharlesMichel) February 1, 2024

Michel a Reuters szerint azt is elmondta, hogy a megállapodás hosszú távú finanszírozást biztosít Ukrajna számára, és az EU fontos szerepet vállal az ország támogatásában, ugyanis tudja, mi a dolog tétje.

Ukrajna miniszterelnöke a hírügynökség szerint már meg is köszönte a támogatást. Reagált Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is, aki szerint a támogatás hosszú távon segíteni fogja a gazdasági és pénzügyi stabilitást.

A Reuters közben EU-s diplomatákra hivatkozva azt írja, hogy a megállapodás tartalmaz egy évenkénti egyeztetést a finanszírozásról, és kétévente felül lehet vizsgálni azt, „ha szükség van rá”.

A Reuters emellett azt is írja egy EU-s diplomatára hivatkozva, hogy Magyarország uniós forrásai befagyasztva maradnak, tehát ez sem volt a megállapodás része.

A Politico azt írja, hogy Charles Michel és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a német, olasz és francia vezetőkkel együtt zárt ajtós megbeszélést folytatott a döntés előtt Orbánnal, amibe később bevonták a lengyel, holland és belga vezetőket is.

A Guardian azt írja, hogy a megegyezés része volt a jogállamisági feltételrendszer módosítása, de erről konkrétumot nem írnak egyelőre.

Read More

Post Comment