Search by category:
Egyéb kategória

Megújulhat a galántai stadion világítása

Megújulhat a galántai stadion világítása

Tornyai Bianka

2024. 02. 01., cs – 13:56

Galánta |

Egyebek mellett a helyi futballstadion világításának korszerűsítéséről döntött a városi képviselő-testület rendkívüli ülésén. A napirendi pontok között több határozat és szerződés módosítása is szerepelt.

A galántai képviselő-testület rendkívüli ülésén a legtöbb programpont meglévő határozatok és szerződések módosításának elfogadása volt, szinte mindegyiket egyhangúlag támogatta a testület. A két legtöbbet vitatott programpont egyike a futballstadion világítására igényelhető támogatás igénylése volt. Kolek Péter polgármester elmondta, 70 százalékos támogatást kaphatnak az ifjúsági- és sportminisztériumtól a nagyjából 160 ezer euró értékű beruházásra, amelynek köszönhetően korszerű világítást kaphat a stadion. A képviselők egy kivételével mindnyájan jóváhagyták, hogy a projekt megvalósítására a városi költségvetésből 49 ezer eurót fordítsanak, vagyis a beruházás összegének 30 százalékát. Augustín Popluhár képviselő jelezte, azért nem támogatja a javaslatot, mert úgy véli, addig, amíg a gyep nincs rendbe téve, nincs értelme a világítást felújítani. Többen is egyetértettek vele és nehezményezték, hogy mennyire rossz minőségű a pálya, az egyenetlen talaj miatt balesetveszélyes, ezért felszólították a polgármestert, hogy a város nyújtson be reklamációt a gyep kivitelezőjének. Kolek Péter hangsúlyozta, minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy a talaj olyan állapotba kerüljön, amely megfelel az elvárásoknak, de sajnos örökölt probléma, ezért időbe telik, míg rendezni tudják a korábbi mulasztásokat.

Ugyancsak korábbi mulasztások miatt alakult ki hosszabb vita az ülés másik programpontja körül. A város vagyonához tartozó ingatlanokat kezelő Bysprav vállalat januártól magasabb bérleti díjat kért a Béke téren működő étterem tulajdonosától, aki 2004 óta működteti vállalkozását az ingatlanban. Kovács Tibor az ülésen hosszasan részletezte, hogy amikor bérbe vette a helyiségeket, Galánta akkori polgármesterével, Alexander Mézešsel, illetve a város vezetésével egyezséget kötött, hogy a meglehetősen elhanyagolt épületet felújítja, amiért cserébe alacsonyabb áron bérelheti az ingatlant. Az elmúlt 20 évben nagyon sok pénzt befektetett a korszerűsítésbe és többször is egyeztetett a mindenkori vezetéssel, hogy a megbeszéltek alapján folytatódhat a kompenzáció, ezért érzi most igazságtalanságnak, hogy 2 ezer euró lenne a bérleti díj, illetve hogy a kompenzáció bizonyos beruházásokért még nem telt le. Ahogy a polgármester, úgy a képviselők is kifejezték támogatásukat és elismerésüket, hogy a húsz év alatt Kovács Tibor és az általa működtetett étterem mennyi pozitívumot hozott Galánta életébe, de nem folytatódhat az eddig bevált gyakorlat, hogy kizárólag szóbeli megegyezés legyen a felek között. Azzal kapcsolatban is felmerültek kérdések, hogy pontosan mekkora területről van szó, hiszen idő közben bővítés is volt az épületben, amelyet szintén az étterem-tulajdonos valósított meg. A vita egy ponton elakadt, amikor a városi hivatal jogi osztályának vezetője, Miriam Šablatúrová és a főellenőr, Pallya Gábor is hozzászóltak. Rövid szünet következett, majd azzal az egyezséggel zárták le a vitát, hogy fél éven belül tisztázzák a kérdéseket, olyan szerződést írnak, amely megfelel a törvényeknek és a bérleti díjakat meghatározó városi rendeletnek. Valéria Mýtniková képviselő felhívta a figyelmet, hogy minden bizonnyal nem egyedi esetről van szó, ezért fontos lenne a többi szerződést is átnézni, nehogy később mást is kellemetlenül érintsen egy esetleges változás a jelenlegi gazdasági helyzetben.

Read More

Post Comment