Search by category:
Egyéb kategória

Robert Ficót ajándékkal lepték meg az ukrán fővárosból

Robert Ficót ajándékkal lepték meg az ukrán fővárosból

Mészáros Richárd

2024. 02. 01., cs – 20:08

A Békét Ukrajnának nevű kezdeményezés képviselői Kijevből hozott törmeléket vittek a szlovák kormányhivatal elé, miután Robert Fico (Smer) kijelentette, hogy az ukrán fővárosban normálisan zajlik az élet.

A miniszterelnök múlt héten, a Nagykemence községben tartott, kihelyezett kormányülést követő sajtótájékoztatón tett olyan megjegyzéseket az ukrán fővárosról, amelyek felháborították az ottani közvéleményt. Az újságírók arról kérdezték Ficót, hogy az eredetileg Kijevben tervezett tárgyalás Denisz Smihal ukrán miniszterelnökkel végül miért Ungváron valósul meg. Azt válaszolta, ezzel az ukrán fél kérését teljesíti, és számára ez egyébként is praktikusabb, hiszen Ungvár közel található a szlovák határhoz. Emellett az újságírók arra is rákérdeztek a kormányfőnél, nem szeretné-e személyesen megtekinteni a kijevi háborús állapotokat.

„Tényleg azt hiszi, hogy Kijevben háború van? Viccel? Remélem, ezt nem gondolja komolyan… Menjen oda, azt fogja látni, hogy normális élet zajlik abban a városban. Abszolút normális élet”

– mondta Fico, aki ezzel a kijelentésével nemcsak az ukrán sajtóban váltott ki felháborodást, hanem a Békét Ukrajnának nevű civil kezdeményezésnél is. Éppen ezért az aktivisták ellátogattak Kijevbe, és hazahozták az egyik helyi sportcsarnokról leszakadt törmeléket, amelyet múlt héten károsítottak meg az orosz rakéták. A szlovák kormányhivatal előtt tartott sajtótájékoztatójukon elmondták, ezzel akarják felhívni a miniszterelnök figyelmét arra, hogy Kijevben igenis háború van.

„Mégis hogyan lehetne normális életnek nevezni azt, amikor az emberek éjjelente a szirénák hangjaira riadnak fel?”

– jelentették ki, hozzátéve, hogy a bombázások nemcsak anyagi károkat okoznak, hanem súlyos sérülésekkel és halálos áldozatokkal is járnak.

Read More

Post Comment