Search by category:
Egyéb kategória

Vizsgálja a Számvevőszék a Covid-vakcinák beszerzését, tárolását, megsemmisítését

Vizsgálja a Számvevőszék a Covid-vakcinák beszerzését, tárolását, megsemmisítését

Kulcsár Péter

2024. 02. 02., p – 16:19

Vizsgálja a Számvevőszék a Covid-19 elleni vakcinák beszerzését, tárolását és megsemmisítését. Az ezzel kapcsolatos költségek magasak – mutatott rá a hivatal. Felhívta a figyelmet az Európai Bizottság (EB) és a Pfizer közötti szerződésre, amely nem nyilvános, és amely az előzetes információk szerint hátrányosnak tűnik az ország számára.

„2022-ben például a Pfizer 5,8 millió adag vakcinát szállított Szlovákiába a tagállamok közös beszerzése alapján. Szlovákiában azonban az egészségügyi minisztérium adatai szerint akkoriban nem volt szüksége újabb vakcinaszállítmányra. Tavaly, az év közepén több mint hatmillió adag vakcina volt raktáron, ugyanakkor 5,3 millió adagot adományoztunk más országoknak 100 millió euró értékben” – közölte Ľubomír Andrássy, Számvevőszék elnöke.

Az ellenőrök rámutattak, hogy a szerződést nem lehetett felmondani, és nem volt nyilvános. „A közpénzek átlátható felhasználásával kapcsolatos alapvető információkat, például az egységárat vagy a szerződésben foglalt összeget titkosították” – tette hozzá Andrássy. A Számvevőszék vizsgálná az egészségügyi minisztérium és az Európai Bizottság közötti kommunikációt is, a tagállamoknak ugyanis a Számvevőszék szerint lehetőségük volt arra, hogy egy bizonyos határidőn belül elálljanak az előzetes beszerzésről szóló megállapodástól, a szerződéstől, illetve a szerződéskiegészítésektől.

A hatóság vizsgálni fogja az oltóanyagok más cégektől való beszerzését is. „A napokban megkerestük az uniós tagállamok partnerként együttműködő ellenőrző szerveit, hogy választ kapjunk arra, hogyan működik az országaikban a vakcinavásárlás. Az ellenőrzés eredményeit elküldjük az Európai Parlamentnek, amelynek hatáskörébe tartozik az Európai Bizottság ellenőrzése” – zárta a Számvevőszék vezetője.

Read More

Post Comment