Search by category:
Egyéb kategória

Čaputová állami kitüntetésben részesítette Joan Baez amerikai énekesnőt, aktivistát

Čaputová állami kitüntetésben részesítette Joan Baez amerikai énekesnőt, aktivistát

Mészáros Richárd

2024. 02. 03., szo – 08:38

Zuzana Čaputová államfő Fehér Kettőskereszt Érdemrend III. fokozatával tüntette ki Joan Baez amerikai énekesnőt, aktivistát a szlovákiai emberi jogok és szabadságjogok védelme terén való kiemelkedő hozzájárulásáért.

Čaputová a kitüntetést az Egyesült Államokban tett munkalátogatása során, Szlovákia tiszteletbeli konzuljának San Francisco melletti székhelyén adta át.

Baez aktívan felszólalt politikai és társadalmi kérdésekben, harcolt a faji szegregáció ellen, és tiltakozott a vietnami háború ellen. Nem volt közömbös számára a cseh és szlovák művészek és disszidensek sorsa sem, legyen szó az üldözött Plastic People of the Universe együttesről vagy a Charta ´77 aláíróiról, köztük Václav Havelről. Baez 1989-es pozsonyi koncertjén tett gesztusa, amellyel a kommunista Csehszlovákiában elkövetett emberi jogi jogsértésekre hívta fel a figyelmet, közismertté vált.

2008-ban fellépett a trencséni Pohoda zenei fesztiválon. 2009-ben Havel meghívására Prágában lépett fel a bársonyos forradalom 20. évfordulóján. Pozsonyba 2014-ben és 2018-ban is visszatért. Juraj Benetin énekessel együtt énekelték a szlovák himnuszt. Támogatta a Ján Kuciak újságíró és menyasszonya meggyilkolását követő tüntetéseket.

Read More

Post Comment