Search by category:
Egyéb kategória

Ezrek vonultak Bréma utcáira az AfD ellen tüntetni

Ezrek vonultak Bréma utcáira az AfD ellen tüntetni

Kulcsár Péter

2024. 02. 04., v – 18:09

Ezrek vonultak Bréma utcáira vasárnap a Németországban széles körben szélsőjobboldalinak tartott Alternatíva Németországnak (AfD) párt ellen demonstrálva.

A rendőrség 16 500-ra, míg a szervezők 25 ezernél is többre becsülték a résztvevők számát. A megmozdulást baloldali és antifasiszta csoportok szervezték, miután egy héttel korábban 45 ezren tüntettek Brémában.

Szombaton a berlini Reichstag épülete előtt hasonló megmozdulás volt a rendőrség szerint 150 ezer, a szervezők beszámolói szerint 300 ezer résztvevővel. Drezdában és Freiburgban 30-30 ezren, Augsburgban pedig 25 ezren vonultak az utcákra, de más német városokban is többezres demonstrációk voltak.

A párt elleni tüntetéshullám már negyedik hete tart országszerte.

A tiltakozásokat az váltotta ki, hogy januárban kiderült: az AfD két magasrangú képviselője részt vett egy olyan rendezvényen, amelyen egyebek között bevándorló hátterű német állampolgárok tömeges kitoloncolásának tervéről tanácskoztak. Az AfD tagadja, hogy a javaslat megvalósítása a párt elképzelései között szerepelne.

Az INSA közvéleménykutató-vállalat a Bild am Sonntag vasárnapi lap megbízásából elvégzett felmérése szerint a megkérdezettek 55 százaléka támogatja a tüntetéseket, 26 százalék ellenzi, 12 százalék pedig közömbös. A felmérésben a megkérdezetteknek azt a kérdést is feltették, hogy veszélyben látják-e a demokráciát Németországban. Mintegy 61 százalékuk válaszolt igennel, míg egyharmad egyáltalán nem látta veszélyben a német demokráciát.

Read More

Post Comment