Search by category:
Egyéb kategória

A gyógyszerész válaszol – Ha kevés halat fogyasztunk…

A gyógyszerész válaszol – Ha kevés halat fogyasztunk…

Mészáros Richárd

2024. 02. 05., h – 19:17

Jelige: HALOLAJ.

„Érdemes halolajat tartalmazó táplálék-kiegészítőt szedni? Ha igen, a nap melyik időszakában vegyem be?”

Az omega-3 zsírsavak, amelyek a halolajban eikozapentaénsav (EPA) és dokozahexaénsav (DHA) formájában vannak jelen, számos egészségi előnnyel járnak. Ezeknek az esszenciális zsírsavaknak gyulladáscsökkentő hatásuk van, erősítik az ízületek és a bőr egészségét, továbbá segítik a szív- és érrendszer működését, szabályozzák a vérnyomást, optimalizálják a vérzsírszintet. Az omega-3 zsírsavak különösen fontosak lehetnek az idegrendszer fejlődésében, főleg a gyermekeknek, és hozzájárulhatnak az összpontosító képesség javításához és a jobb tanuláshoz. A megfelelő mennyiségű omega-3 zsírsavak bevitele segíthet a tanulásban és az intelligencia fejlődésében, különösen, ha már a terhesség alatt és a gyermekkorban is elegendő mennyiségben szedjük. A halolajnak továbbá pozitív hatása van a bőrre és a hajra is. Segíti a bőr hidratáltságának és rugalmasságának megőrzését, csökkentheti a bőr irritációját és gyulladását. Emellett egészséges és fényes lesz tőle a haj. A halolajat tartalmazó készítmények kedvezően hatnak az ekcéma és a pikkelysömör kezelésére. Az emésztőrendszer és az immunrendszer egészségét is támogathatja a halolajban található vitaminok és ásványi anyagok, például az A-, D- és E-vitamin, valamint a cink és a szelén.

Friss halak elegendő mennyiségű fogyasztásakor nem kell táplálékkiegészítő formájába pótolni az omega-3 zsírsavakat. Közép-Európában azonban friss hal nem olyan könnyen elérhető, mint a tengerparti vagy mediterrán országokban. Így a halolaj táplálékkiegészítőként való szedése legtöbbször az egyetlen módja az omega-3 zsírsavak beviteléhez.

A halolajat folyékony vagy kapszula formában fogyaszthatjuk. Leginkább étkezés közben ajánlott szedni, ez optimalizálja a zsírsavak felszívódását. Fontos azonban, hogy megbízható terméket vásároljunk, aminek megfelelő a minősége és a tisztasága, valamint hogy az ajánlott napi ajánlott mennyiséget ne lépjük túl. Tartsuk szem előtt azt is, hogy egyetlen étrend-kiegészítő sem helyettesítheti a kiegyensúlyozott, változatos étrendet.

Read More

Post Comment