Search by category:
Egyéb kategória

A jelöltet állító parlamenti pártok tagot delegálhatnak a választási bizottságba

A jelöltet állító parlamenti pártok tagot delegálhatnak a választási bizottságba

Mészáros Richárd

2024. 02. 05., h – 17:35

Február 19-ig jelölhetnek tagot és póttagot a körzeti és a járási választási bizottságokba az elnökjelöltet állító parlamenti pártok és petíciós bizottságok – tájékoztatott a belügyminisztérium sajtóosztálya.

„Az elnökválasztásra 5938 körzeti és 49 járási választási bizottság állítanak fel” – közölte a tárca. A tagok és a póttagok delegálásáról szóló értesítést a település vagy a városrész polgármesterének, a járási választási bizottságoknál pedig a járási hivatal vezetőjének kell eljuttatni.

A parlamenti pártok és a jelöltállító bizottságok a választási bizottságokba delegált tagok révén ellenőrizhetik a választási folyamatot. A körzeti választási bizottságok felügyelik a szavazóhelyiségekben a szavazás szabályszerű lebonyolítását, valamint a szavazatszámlálást.

Járási választási bizottságok azokban a városokban alakulnak, ahol a járási hivatal működik. Feladatuk a körzeti bizottságok működésének és az eredmények feldolgozásának felügyelete.

A körzeti és a járási választási bizottságnak is legalább öttagúnak kell lennie. Ha a tagok száma öt alá csökken, és nincs póttag, a polgármester, vagy a hivatalvezető nevezhet ki tagot a bizottságba.

A körzeti és a járási választási bizottság tagja napi 69 eurós illetményre jogosult, a bizottság elnökének tiszteletdíja 89,7, a jegyzőkönyvvezetőé 86,25 euró. A második fordulóban a díjazás összegét a 2023 negyedik negyedévére vonatkozó átlagbér alapján határozzák meg.

Read More

Post Comment