Search by category:
Egyéb kategória

Alkotmánybírósághoz fordult az ellenzék a Btk. módosítása miatt

Alkotmánybírósághoz fordult az ellenzék a Btk. módosítása miatt

Mészáros Richárd

2024. 02. 05., h – 11:47

Panasszal fordult az Alkotmánybírósághoz az ellenzék a Btk. módosításával kapcsolatban, a gyorsított eljárásban való megvitatást és a parlamenti vita lerövidítését kifogásolja. Azt indítványozza, hogy a bíróság szüntesse meg a módosítás elfogadásával kapcsolatban eddig elfogadott összes parlamenti határozatot. Erről hétfői sajtótájékoztatóján számolt be Mária Kolíková (SaS) több ellenzéki képviselő társaságában.

Kolíková elmondta, a beadványt az összes parlamenti ellenzéki párt támogatta, 49 képviselő írta alá. „Szó sincs arról, hogy társadalmi egyetértés lenne a Különleges Ügyészség megszüntetéséről és a büntetőjogi változtatások szükségességéről” – tette hozzá.

Zuzana Števulová (PS) a parlament alkotmányjogi bizottsága ülésén történteket is bírálta a gyorsított eljárásra vonatkozó javaslat megvitatásakor. „Ultrarövid eljárás keretében tárgyalunk lényegbevágó változtatásokról” – hangsúlyozta. Ha a parlament megszavazza a Btk. módosítását, újabb beadvánnyal fordulnak az Alkotmánybírósághoz.

Marián Čaučík (KDH) a tárgyilagos vitát hiányolja a parlamentben és a parlamenti bizottságokban, szerinte a jogalkotási folyamat megerőszakolása zajlik. „Az egész folyamat a demokratikus párbeszéd és a szabályos jogalkotási folyamat durva megsértése” – tette hozzá.

A Szlovákia mozgalom a vita korlátozását kifogásolta, Michal Šipoš (Slovensko, Za ľudí, KÚ) szerint enélkül lehetetlen jó törvényeket elfogadni.

A Btk. módosítása már második olvasatban van, első olvasatban 20 órában szabta meg a parlament a róla szóló vitát, a második olvasatban 62 órában. A módosítással csökkennek egyes büntetési tételek és lerövidül az elévülési idő, változások lesznek a bűncselekmény során okozott károkkal kapcsolatban is. Az ellenzék több tucatnyi módosító javaslatot terjesztett elő a tervezethez, a kormánykoalíciótól is érkeztek változtatási javaslatok, de összességében kitart a Btk. megváltoztatása mellett.

Read More

Post Comment