Search by category:
Egyéb kategória

Grúziában az oroszországi Voronyezsbe szánt robbanóanyagokat foglaltak le

Grúziában az oroszországi Voronyezsbe szánt robbanóanyagokat foglaltak le

Mészáros Richárd

2024. 02. 05., h – 17:52

grúziai különleges szolgálatok feltartóztattak egy robbanóanyagokat tartalmazó szállítmányt, amely az ukrajnai Odesszából Románia, Bulgária és Törökország érintésével az oroszországi Voronyezsbe tartott, és amelyet valószínűleg terrortámadásra szántak – közölte a grúziai állambiztonsági szolgálat hétfőn.

A tervek szerint a robbanóanyagok eredeti úti célja a délnyugat-oroszországi Voronyezs volt, de később a szervezők terve módosult: úgy döntöttek, hogy egy konténert küldenek három robbanószerkezettel megrakva Oroszországba, míg egy további konténert – szintén három robbanószerkezettel – a grúziai fővárosban, Tbilisziben, egy meghatározott címen akartak hagyni.

Az Oroszországi Föderációba tartó szállítmányt a grúziai oldalon megállították, mielőtt átlépte volna a határt. A grúziai állambiztonsági szolgálat szerint az elkövetők azt a látszatot kívánták kelteni, hogy a Grúziában vagy az országon kívül végrehajtott terrorcselekményekért Tbiliszi a felelős, mind a tervezés, mind a végrehajtás tekintetében.

Az ügynökség adatai szerint hét grúziai, három ukrán és két örmény állampolgár vett részt a robbanóanyagok grúziai behozatalában és az országon belüli mozgatásában. A szállítást egy ukrán állampolgár, Andrij Sarasidze szervezte meg, aki 2020-ban a Nép Szolgája kormánypárt Odessza területi regionális képviselőjelöltje volt, és a (grúziai) Batumi városából származik.

A robbanószerkezetek a vizsgálat szerint katonai gyártmányú C-4-es műanyag robbanóanyagot tartalmaznak, amelyek elektromos detonátor és speciális időzítő segítségével hozhatók működésbe. Össztömegük eléri a 14 kilogrammot – derült ki a hatósági tájékoztatásból.

Read More

Post Comment