Search by category:
Egyéb kategória

Matovič: 96 százalékkal, 4895-ről 9572 euróra emelkedik Fico fizetése

Matovič: 96 százalékkal, 4895-ről 9572 euróra emelkedik Fico fizetése

Kulcsár Péter

2024. 02. 06., k – 20:36

96 százalékkal emelkedik Robert Fico miniszterelnök (Smer) fizetése. 4895-től 9572 euróra emelkedik a bére – tájékoztatott Igor Matovič, a Slovensko mozgalom vezetője a parlamentben tartott sajtótájékoztatón.

„Majdnem 100%-kal megemeli a saját fizetését. Nem találnak még egy ilyen miniszterelnököt Európában” – mondta Matovič. Rámutatott, hogy a kormány nem tartotta be választási ígéreteit, például hogy olcsóbb lesz az élelmiszer, és csökkennek az energiaárak.

Július Jakab (Slovensko mozgalom), a parlament pénzügyi és költségvetési bizottságának tagja elmondta, egy miniszter fizetése nettó 7261 euró, a miniszterelnök-helyettesé nettó 8106 euró, a miniszterelnöké pedig nettó 9572 euró lesz.

A Slovensko képviselői bírálták azt is, ahogyan a kormány a kabinet tagjainak fizetését költségtérítés címén emelte. Ezt az összeget a fizetésükön felül kapják. Veronika Remišová (Slovensko, Za ľudí, KÚ) szerint a kormány ravasz módon hajtotta végre a fizetésemelést, mert a költségtérítésként kapott pénz után sem adót, sem járulékot nem kell fizetni. Ezzel kijátszotta az alkotmánytörvényt.

Michal Šimečka, a PS vezetője, a parlament alelnöke is kritizálta a kormány lépését. „Törvénytelen az, ahogy Fico költségtérítés címén, a törvényt megkerülve emeli a saját és a miniszterek fizetését. Nem vagyunk populisták, nem fogjuk bírálni azt, hogy többet keresnek. Az valóban nincs rendjén, hogy a képviselők többet keressenek, mint a kormánytagok vagy a miniszterelnök” – mondta Šimečka, és hozzátette, hogy a kormánynak mindenekelőtt a törvényt kell tiszteletben tartania. Šimečka szerint Fico csak a saját embereivel törődik.

„A kormány maradéktalanul tiszteletben tartja a költségvetési felelősségről szóló alkotmányos törvényt. Ugyanakkor teljesíteni akarja az egyes tisztségviselők illetményeiről szóló törvényben foglaltakat, amely kiemeli, hogy a kormánytagoknak nagyobb politikai és jogi felelősségük van, mint a parlamenti képviselőknek” – magyarázta a kabinet, hozzátéve, hogy a mostani megoldást ideiglenesnek tekinti.

Fico javaslata, amelyet kedden hagyott jóvá a kabinet, azt jelenti, hogy a kormánytagok költségtérítését új szabályok szerint határozzák meg. Míg korábban ez fix összeg volt, mostantól az átlagbér alapján alakul.

A miniszterelnök a havi átlagbér 4,5-szörösét, a miniszterelnök-helyettes a 3,5-szörösét, a miniszterek pedig a 3,1-szeresét kapják.

Read More

Post Comment