Search by category:
Egyéb kategória

Megemelte a miniszterek fizetését a Fico-kormány

Megemelte a miniszterek fizetését a Fico-kormány

Kulcsár Péter

2024. 02. 06., k – 15:18

Közel kétszer magasabb fizetést kapnak a tárcavezetők, mint amennyit korábban vihettek haza.

A kormánytagok egy összegben folyósított juttatása, amelyet a fizetésükön felül kapnak, új módon kerül meghatározásra. Eddig fix összegben volt megállapítva, ezután viszont az átlagbér alapján szabják majd meg, ennek eredményeképpen a korábbiakhoz képest növekedni fognak. Mindez Robert Fico (Smer) miniszterelnök javaslatából következik, amelyet kedden hagyott jóvá a kormány.

Fico ezáltal az átlagbér 4,5-szeresének megfelelő, 5868 eurós kompenzációt kap. Ezt az összeget hozzáadják a 4590 eurós alapfizetéséhez és a 746 eurós kormányfői pótlékhoz, így 11204 eurót vihet majd haza havonta.

A miniszterelnök-helyettes az átlagbér 3,5-szeresét kapja, míg a miniszterek az átlagbér 3,1-szeresét tehetik zsebre pluszban, így az alapfizetésükön felül 4042,40 eurós bónuszban részesülnek.

Az elfogadott határozatban a kormány hangsúlyozta, hogy utoljára 2001-ben határozták meg az átalány költségtérítést, amely nem felelt meg a valós gazdasági és pénzügyi helyzetnek, valamint a kormánytagok munkájával szemben támasztott, jelentősen megnövekedett követelményeknek.

Read More

Post Comment