Search by category:
Egyéb kategória

Megtámadtak egy brit teherhajót a Vörös-tengeren

Megtámadtak egy brit teherhajót a Vörös-tengeren

Kulcsár Péter

2024. 02. 06., k – 09:19

Megtámadtak egy brit tulajdonban lévő teherszállító hajót keddre virradó éjjel a Vörös-tengeren – közölte a brit haditengerészet tengerhajózási biztonsági információs szolgálata (UKMTO).

Bár a jemeni Hodeida városától nyugatra történt támadást egyelőre egyetlen térségbeli fegyveres csoport sem vállalta magára, a nyugati szövetséges erők az Irán által támogatott jemeni húszi lázadókat gyanúsítják.

Az UKMTO jelentése szerint a hajó parancsnoka „egy kis járművet észlelt a bal oldalán”, mielőtt a támadók rálőttek volna a teherhajóra.

A támadásban a legénység egyik tagja sem sérült meg, csupán a fedélzeti ablakok rongálódtak meg kisebb mértékben, a hajó biztonságoson folytatni tudta az útját.

Grant Shapps brit védelmi miniszter hétfőn kijelentette, hogy Nagy-Britannia szükség esetén nem fog habozni, hogy újfent válaszoljon a jemeni húszik támadásaira.

Shapps elmondta, hogy az eddig végrehajtott brit válaszcsapások a nemzetközi joggal összhangban, valamint önvédelemből történtek. A legutóbbi brit légitámadások három olyan katonai létesítmény ellen irányultak, amelyek „11 különálló célpontot” támadtak a Vörös-tengeren – fűzte hozzá.

A brit és az amerikai fegyveres erők múlt szombaton tizenhárom jemeni helyszínen összesen 36 célpontra mértek precíziós csapásokat, válaszul a húszik által kereskedelmi és hadihajók ellen elkövetett folytatódó vörös-tengeri támadásokra. A brit kötelék precíziós irányított bombákat vetett be a jemeni katonai célpontok ellen.

Az akcióhoz Ausztrália, Bahrein, Kanada, Dánia, Hollandia és Új-Zéland nyújtott támogatást.

Read More

Post Comment