Search by category:
Egyéb kategória

A reggeli orosz támadás nem okozott súlyos következményeket az energiarendszer működésében

A reggeli orosz támadás nem okozott súlyos következményeket az energiarendszer működésében

Mészáros Richárd

2024. 02. 07., sze – 19:24

A szerda reggeli orosz rakétatámadás nem okozott különösebben súlyos következményeket az energiarendszer stabil működésében – közölte az Ukrenerho állami áramszolgáltató vállalat a Telegramon.

A közlemény szerint a fővárosban, Kijevben és a kelet-ukrajnai Harkivban károsodtak az elektromos hálózatok. Kijevben 19 400, Harkivban pedig körülbelül ezer fogyasztó maradt áramellátás nélkül. „Az áramellátás 3–4 órán belül helyreáll” – ígérte a szolgáltató.

Az ukrán légierő sajtószolgálata a Telegramon arról számolt be, hogy szerdán reggel Oroszország 64 különböző típusú rakétával és drónnal mért csapást Ukrajnára, ebből a légvédelem 44-et semmisített meg. A légierő közlése szerint megsemmisítettek 26 darab H-101-es, H-555-ös és H-55-ös, valamint három Kalibr típusú rakétát, továbbá a 20 támadó Shahid drónból 15-öt. Hozzátették, hogy a légitámadás visszaverésére a légierő légvédelmi rakétaerőit és vadászrepülőgépeit, az ukrán védelmi erők mobil tűzcsoportjainak egységeit, valamint elektronikus hadviselési eszközöket vetettek be.

Szerhij Bolvinov, az ukrán rendőrség Harkiv megyei részlegének vizsgálati osztályvezetője a Facebookon azt írta, hogy előzetes adatok szerint az Oroszország által Harkivra kilőtt öt rakéta közül kettő észak-koreai gyártású volt.

Olekszandr Pavljuk védelmi miniszterhelyettes a Telegramon kifejtette, hogy a pilóta nélküli légierők önálló fegyvernemként való létrehozása az ukrán fegyveres erők kötelékében azt bizonyítja, hogy az ukrán hadsereg érti e technológiák fontosságát, és készen áll a pilóta nélküli járművek minden előnyének kihasználására. „Az új szervezeti képességek nemcsak a drónokkal való munkavégzéshez szükséges dedikált személyzeti pozíciók létrehozását teszik lehetővé. Ezek új egységek lesznek, ezen túlmenően létrejön a drónok felhalmozásának, kiértékelésének és a tapasztalatcserének egy új rendszere. Az is fontos, hogy megnyíljanak a lehetőségek a drónok gyártásának teljes körű bővítésére, és a csapatokhoz történő eljuttatásukra” – fogalmazott a miniszterhelyettes. Hangsúlyozta, hogy Ukrajna komoly eredményeket érhet el a harctéren éppen a pilóta nélküli technológiák bevonásával. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden utasította a kormányt, hogy az ukrán fegyveres erők részeként hozzon létre egy pilóta nélküli fegyvernemet.

Pavljuk megjegyezte, hogy a pilóta nélküli rendszerek használata az ellenség felderítésének és megsemmisítésének eszközeként a földön, a levegőben és a tengeren „igazi forradalom a harci műveletek végrehajtásában”. Felidézte, hogy a drónok bebizonyították hatékonyságukat és fontosságukat a háborúban, hiszen az ukrán hadsereg a drónoknak köszönhetően már eddig is súlyos veszteségeket okozott az orosz flottának, és jelentős mennyiségben semmisített meg ellenséges haditechnikai eszközöket.

Az ukrán vezérkar reggeli helyzetjelentésében közzétett összesítés szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége meghaladta a 391 ezret. Az ukrán erők kedden megsemmisítettek egyebek mellett hét orosz harckocsit és húsz tüzérségi rendszert.

Read More

Post Comment