Search by category:
Egyéb kategória

Fontos komáromi fejlesztésekhez járul hozzá a megye

Fontos komáromi fejlesztésekhez járul hozzá a megye

Vataščin Péter

2024. 02. 07., sze – 14:38

Nyitra/Komárom/Izsa |

A Komáromi Kajak-Kenu Klub 300 ezer euróig hívhat le támogatást az új tornatermük kiépítéséhez – míg a Jókai Színház és a Duna Menti Múzeum a saját infrastruktúrájukat fejleszthetik. Emellett az izsai Leányvár telekrendezéséhez is hozzájárult a megye.

A megyei képviselő-testület 9. ülésén – ahogyan arról Farkas Iván, a Magyar Szövetség frakcióvezetője is beszámolt – először jóváhagyták a Komáromi Kajak-Kenu Klub kérvényét. Ez azt jelenti, hogy a klub legfeljebb 300 ezer eurót tud lehívni Nyitra megyétől a tervezett fejlesztéshez szükséges önrész fedezésére. Enélkül nem tudnák benyújtani a pályázatot az Állami Sportalaphoz, amely leadásának határideje február 29-e – magyarázta lapunknak Demin Viktor klubelnök.

Egy modern, energiahatékony, fenntartható, 400 négyzetméteres tornateremről lenne szó. Nagy hangsúlyt fektetnénk az újrahasznosításra. A talajt például reciklált gumiabroncsokból szeretnék megvalósítani. Ezen kívül a normák legmagasabb szintjét betartva napelemes panelekkel, ill. modern hőszivattyúkkal fűtenénk az új épületet. A pályázati kritériumok egy pontozási rendszer alapján meghatározzák, hogy milyen típusú energetikai besorolással kéne rendelkeznünk. A legtöbb pontszámot természetesen az A0+-os épületek kapják“ – fejtegette Demin. Az új tornatermet egy folyosóval kötnék össze a klub meglevő épületével. Fontos jellemző lenne még az is, hogy teljes egészében hozzáférhető tennék a mozgáskorlátozottak számára.

A megyei ülésen első ízben módosítottak a 2024. évi költségvetésen is. A folyó kiadásoknál kis híján 21 ezer eurót kap a Jókai Színház a kezelésében levő Polgár utcai épület állagmegóvására. A hulló vakolat okozta gondok felszámolására a megye még tavaly ősszel megítélte a támogatást, ám ezt végül nem tudták időben megvalósítani. A Duna Menti Múzeum emellett 49 ezer 510 eurót fordíthat 2024 első félévében a biztonsági szolgálat kiépítésére, amely egyben összefügg a Kultúrpalota jelenleg is zajló felújításával.

Az új fejesztési tételek között a testület 17 ezer 100 eurót hagyott jóvá a Duna Menti Múzeum kezelésében levő izsai Leányvár részére telekrendezési célból. Az állam által birtokolt, ill. a vízgazdálkodási vállalat által kezelt két telek megvásárlásával fontos akadály hárul el a római kori műemlék további fejlesztése elől.

Read More

Post Comment