Search by category:
Egyéb kategória

Borisz Nagyezsgyin jelöltségét visszautasította a választási bizottság

Borisz Nagyezsgyin jelöltségét visszautasította a választási bizottság

Kulcsár Péter

2024. 02. 08., cs – 13:27

Nem hagyta jóvá az orosz központi választási bizottság Borisz Nagyezsgyin ellenzéki politikus indulását a márciusi elnökválasztáson – tudatta maga a politikus a Telegramon.

Nagyezsgyin bejelentette, nem ért egyet a testület döntésével, és a legfelsőbb bírósághoz fordul.

A központi választási bizottság február 5-én számolt be arról, hogy hibákat talált azokban az aláírásokban, amelyeket Nagyezsgyin és hívei gyűjtöttek jelöltségének támogatására, és hogy az aláírások egy része elhunyt embereké volt.

Nyikolaj Bulajev, a központi választási bizottság elnökhelyettese a testület csütörtöki ülésén elmondta, hogy az aláírásgyűjtő ívek ellenőrzésével foglalkozó munkacsoport 60 ezer szúrópróbaszerűen kiválasztott aláírásból 9147-et talált érvénytelennek. A támogató aláírások között volt 11 elhunyt személy is. Az érvénytelen aláírások aránya a munkacsoport szerint meghaladja a 15 százalékot, ami háromszor magasabb a támogató aláírások esetében megengedett küszöbnél.

„Több mint kétszázezer aláírást gyűjtöttem össze Oroszország-szerte. A gyűjtést nyíltan és becsületesen végeztük. A központunknál és a gyűjtőpontokon kialakult sorokat az egész világ figyelte” – reagált Nagyezsgyin a bizottság közlésére. Kijelentette, hogy a választási indulás élete legfontosabb politikai döntése, és nem mond le szándékáról.

Nagyezsgyin korábban bírálta a Kreml által „különleges katonai műveletnek” nevezett ukrajnai háborút, amelyet végzetes hibának nevezett, és azt mondta, hogy megpróbálná tárgyalások útján lezárni.

Politikai párt által állított jelöltként Nagyezsgyinnek legalább 40 régióban százezer aláírást kellett összegyűjtenie ahhoz, hogy indulhasson a március 15-17-i választáson.

Vlagyimir Putyin hivatalban lévő elnöknek, aki hivatalosan független jelöltként indul, háromszázezer aláírásra van szüksége. Támogatói szerint már több mint 3,5 milliót gyűjtött össze.

Read More

Post Comment