Search by category:
Egyéb kategória

Čaputová mérlegeli, mit tehet, hogy a büntető törvénykönyv módosítása ne lépjen hatályba

Čaputová mérlegeli, mit tehet, hogy a büntető törvénykönyv módosítása ne lépjen hatályba

Mészáros Richárd

2024. 02. 08., cs – 23:15

Zuzana Čaputová államfő mérlegelni fog minden lehetőséget arra vonatkozólag, hogy a büntető törvénykönyv módosítása ne lépjen hatályba. A módosítás jóváhagyása szerinte rossz hír az országnak és polgárainak – tájékoztatott Martin Strižinec, az államfő szóvivője.

„Elfogadhatatlannak tartom, hogy az állam büntetőpolitikájára vonatkozó ilyen jelentős változások rendes jogalkotási eljárás nélkül menjenek végbe. Jogrendünk lehetővé teszi a gyorsított eljárást, de csak különleges esetekben, amikor a törvény által megszabott feltételek valamelyike teljesül. Meg vagyok róla győződve, hogy ebben az esetben egy ilyen feltétel sem teljesült” – közölte az államfő az állásfoglalásában.

Sajnálja, hogy a koalíciós képviselők nem hallgattak a nyilvánosságra, a szakértőkre, és nem vonták vissza a javaslatot. Egy olyan büntetőjogi módosítás, amely szakértői bírálat nélkül készül, szerinte össztársadalmi károkat okozhat, és visszafordíthatatlanul beavatkozhat a bűncselekmények által károsított személyek jogaiba.

Kapcsolódó cikkünk

A várakozásoknak megfelelően, maratoni hosszúságú szavazást és vitát követően a parlament harmadik olvasatban elfogadta a büntető törvénykönyv módosítását.

A parlament jóváhagyta a büntető törvénykönyv módosítását. A törvényjavaslatot a kormánykoalíció 78 képviselője támogatta.

Peter Pellegrini (Hlas) házelnök idejekorán lezárta a vitát harmadik olvasatban, még mielőtt a felszólalásra jelentkező képviselőknek lehetőségük nyílt volna elmondani a beszédeiket.

Zuzana Čaputová köztársasági elnök korábban jelezte, várhatóan megvétózza az elfogadott törvénymódosítást. Amennyiben ez megtörténik, a parlamentnek még felül kell bírálnia az államfő döntését.

Március 20-i hatállyal megszűnik a Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP), az ügyészeket Maroš Žilinka legfőbb ügyész alá fogják áthelyezni;
március 15-től kezdődően csökkennek a korrupcióért, csalásért és lopásért kiszabható büntetési tételek;
jelentősen lerövidül az elévülési időt, ami azt jelenti, hogy több korrupciós ügy is feledésbe veszhet;
a gazdasági bűncselekményekért kiszabható büntetések olyannyira enyhülnek majd, hogy a Robert Ficóhoz (Smer) és társaihoz közel álló vádlottak – amennyiben beigazolódik a bűnösségük – felfüggesztett börtönbüntetéssel megúszhatják;
szigorodik a marihuána-fogyasztásért és a THC-tartalmú készítmények előállításáért kiszabható büntetések mértéke, így egyes esetekben akár 25 év börtönt is kaphatnak azok, akikről bebizonyosodik, hogy törvényt sértettek;
módosulnak az egymással együttműködő gyanúsítottakra vonatkozó feltételek, ami az ellenzék szerint egyenes út afelé, hogy a korrupciós ügyek lekerüljenek a bíróságok asztaláról.

Reakciójában az államfő elmondta, megpróbálja elérni, hogy a büntető törvénykönyv módosítása egyáltalán ne léphessen hatályba. Čaputová elfogadhatatlannak tartja a rövidített eljárásban lefolytatott vitát és szavazást, valamint azt, hogy a törvényjavaslat előkészítésében meggyanúsított politikusok is részt vettek.

Az ellenzéki Progresszív Szlovákia bejelentette, az elkövetkező napokban és hetekben folytatódnak a kormány politikájával szembeni tiltakozások. A PS elnöke, Michal Šimečka szerint a módosítással a bűnözőknek és az erőszaktevőknek kedveztek. Elképzelhető, hogy a párt az ügy kapcsán indítványt fog benyújtani az Alkotmánybírósághoz.

A KDH képviselői szerint a Btk. módosításának jóváhagyásával mélypontra került az ország igazságszolgáltatása. „Ilyen szégyenérzetet még sosem tapasztaltunk” – utalt František Majerský (KDH) az elévülési idő lerövidülésére, amely nemi erőszakkal kapcsolatos bűncselekmények esetében is érvényes lesz.

A korábbi igazságügyi miniszter, Mária Kolíková (SaS) arról beszélt, a jóváhagyott törvényjavaslat egész Szlovákiában éreztetni fogja a hatását, legyen szó bármilyen jellegű bűntettről vagy jogsértésről.

A Szlovákia mozgalom elnöke, Igor Matovič úgy fogalmazott, „az emberek végre láthatják, Peter Pellegrini nem tagadta meg a maffiához fűződő DNS-ét”. Az egykori kormányfő és pénzügyminiszter úgy gondolja, a Hlas és Pellegrini hibája, hogy a „maffia győzedelmeskedett”.

A Hlas üdvözölte a döntést: a második legerősebb kormánypárt szerint a módosításnak köszönhetően „a szlovákiai büntetőjog közelebb kerülhet a fejlett európai országokéhoz, (…) és teret adhat a független bíróságoknak bizonyos esetek objektív értékelésére.”

Az államfő arra is figyelmeztetett, hogy a javaslaton még az utolsó pillanatban is jelentős módosításokat hajtottak végre, közvetlenül a jóváhagyása előtt is. „Ennek előkészítésében és a változtatások megszavazásában olyan képviselők is részt vettek, akiknek a módosítás javítja a helyzetét a folyamatban lévő büntetőeljáráson belül. Ezt megengedhetetlennek tartom” – zárta.

A büntető törvénykönyv módosítását csütörtökön hagyta jóvá a parlament. Ennek értelmében megszűnik a Különleges Ügyészség (ÚŠP), továbbá a büntetési tételek, a vagyon elleni bűncselekményekre vonatkozó kárküszöbértékek és az elévülési idők tekintetében is több változásra kerül sor.

Read More

Post Comment