Search by category:
Egyéb kategória

Fico beajánlotta Scholznak, hogy közvetít Orbán és közte

Fico beajánlotta Scholznak, hogy közvetít Orbán és közte

Czímer Gábor

2024. 02. 08., cs – 17:00

Pozsony |

Robert Fico (Smer) felajánlotta Olaf Scholz (SPD) német kancellárnak, hogy közvetít közte és Orbán Viktor (Fidesz) között annak érdekében, hogy a magyar kormányfő politikája közeledjen az Európai Unió többségének Ukrajnára vonatkozó, támogató álláspontjához.

Mindezt a VSquare hírlevelében, egy jól tájékozott forrásra hivatkozva Panyi Szabolcs újságíró közölte. Fico arra számít, a háború utáni újjáépítés során jelentős források érkeznek majd Kárpátaljára is, írja Panyi egy Pozsonyban dolgozó nyugati diplomatára hivatkozva. A cikk szerint a kinevezése után is csak azért ment második külföldi látogatásaként Budapestre, mert Scholz koronavírus-fertőzést kapott és a német kancellárral már egyeztetett találkozót le kellett mondani. Fico programjában így került a budapesti látogatás a berlini út helyére.

A cikk is kiemeli, hogy míg a szlovák miniszterelnök a háttérben igyekszik nagyon jó kapcsolatot ápolni a nyugati szereplőkkel, nyilvánosan inkább Orbánt támogató, oroszpárti és néha Amerika-ellenes kijelentéseket tett. Egy amerikai diplomata úgy nyilatkozott a VSquare újságírójának, Fico nem tervezi, hogy kinyitja az USA-val kötött védelmi szerződés kérdését, amelyet 2021-es elfogadásakor élesen bírált, Szlovákia szuverenitása megsértésének nevezte. A szlovák miniszterelnök a parlamenti választás óta ugyancsak intenzíven kommunikál az amerikai tisztviselőkkel. A diplomata szerint Robert Kaliňák (Smer) védelmi miniszter hamarosan el is utazik az USA-ba, hogy a Patriot légvédelmi rendszer beszerzéséről tárgyaljon.

(VSquare)

Read More

Post Comment