Search by category:
Egyéb kategória

Januárban rekordmeleg volt az EU klímaváltozást figyelő szolgálata szerint

Januárban rekordmeleg volt az EU klímaváltozást figyelő szolgálata szerint

Kulcsár Péter

2024. 02. 08., cs – 09:48

Az idei január volt az eddigi legmelegebb a feljegyzések kezdete óta – közölte csütörtökön kiadott jelentésében az Európai Unió Copernicus klímaváltozást figyelő szolgálata (C3S).

A C3S adatbázisa 1950-ig nyúlik vissza. Adataik szerint a korábbi januári melegrekordot 2020-ban mérték.

Az 1850-től vezetett globális feljegyzések szerint 2023 volt a Föld legmelegebb éve, az emberi tevékenység okozta klímaváltozás és a Csendes-óceán keleti részének felszíni vízrétegét felmelegítő El Nino jelenség miatt, amely emelte a globális hőmérsékletet.

Tavaly június óta minden hónap a világ legmelegebb hónapja volt a korábbi évek azonos időszakához képest.

„Nem csak, hogy ez volt a legmelegebb január a feljegyzések szerint, hanem olyan 12 hónapos időszakon vagyunk túl, amelynek hőmérséklete több mint 1,5 Celsius-fokkal meghaladta az iparosodás előtti kor hőmérsékletét, amire referenciaként tekintünk” – mondta Samantha Burgess, a C3S igazgatóhelyettese.

„Az üvegházhatású gázok kibocsátásának gyors csökkentése az egyetlen módja, hogy megállítsuk a globális hőmérséklet emelkedését” – hangsúlyozta Burgess.

Az El Nino januárban már gyengülni kezdett, és a tudósok szerint az év későbbi részében a hűvösebb La Ninának adhatja át a helyét. Ezzel együtt az óceánok globális felszíni hőmérséklete idén januárban szintén rekordmagas volt a rendelkezésre álló eddigi adatokkal összehasonlítva.

A 2015-ös párizsi klímaegyezmény azt a célt tűzte ki, hogy megpróbálják megakadályozni, hogy a globális felmelegedés átlépje az 1,5 Celsius-fokot, és ezzel elkerüljék a klímaváltozás súlyosabb és visszafordíthatatlanabb következményeit. Ugyanakkor annak ellenére, hogy a globális hőmérséklet egy 12 hónapos időszakban meghaladta az 1,5 Celsius-fokos küszöböt, ez még nem jelenti a párizsi klímacél megvalósításának kudarcát, mert a klímacél az évtizedek alatt mért globális átlaghőmérsékletre vonatkozik.

Read More

Post Comment