Search by category:
Egyéb kategória

Az Egyesült Államok hadserege ismét támadta a jemeni húszik állásait

Az Egyesült Államok hadserege ismét támadta a jemeni húszik állásait

Mészáros Richárd

2024. 02. 09., p – 07:26

Az Egyesült Államok bejelentette, hogy csütörtökön megsemmisítette a jemeni húszi lázadók négy felszíni drónját és hét robotrepülőgépét, amelyeket „a Vörös-tengeren lévő hajók ellen készültek indítani”.

A hadsereg Központi Parancsnoksága (Centcom) az X közösségi oldalon arról számolt be, hogy a drónokat és rakétákat „a húszik által ellenőrzött jemeni területeken azonosították”, és „közvetlen veszélyt” jelentettek a hajózásra.

Az amerikai fegyveres erők szerdán is támadták az Iránhoz közel álló húszik mozgalmához tartozó területeket. A Centcom azt írta, „önvédelmi csapásokat hajtottak végre két mobil hajóelhárító rakétarendszer ellen, amelyek készen álltak arra, hogy a Vörös-tengeren lévő hajók ellen indítsák őket”.

Később ugyanezen a napon „egy második csapást hajtottak végre egy indításra kész mobil felszíni robotrepülőgép-indító rendszer ellen” – tette hozzá ugyanez a forrás.

A Centcom hangsúlyozta: akcióik „megvédik a hajózás szabadságát, és biztonságosabbá teszik a nemzetközi vizeket az amerikai haditengerészet és a kereskedelmi hajók számára”.

A húszi milícia többször támadott már meg hajókat a Vörös-tengeren, amelyekről azt állítják, hogy szerintük Izraelbe irányuló szállítmányokhoz kapcsolódnak. Azt mondják, hogy így akarják kikényszeríteni a Gázai övezetben végrehajtott izraeli támadások befejezését, amelyek a Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-i, Izraelben elkövetett példátlan mészárlását követték.

A veszélyekre való tekintettel a nagy hajózási társaságok egyre inkább elkerülik az Ázsia és Európa közötti legrövidebb tengeri útvonalat.

Read More

Post Comment