Search by category:
Egyéb kategória

Čaputová: A jóváhagyott módosítás gyengíti a szexuális erőszak elleni védelmet

Čaputová: A jóváhagyott módosítás gyengíti a szexuális erőszak elleni védelmet

Mészáros Richárd

2024. 02. 09., p – 17:58

A büntető törvénykönyv jóváhagyott módosítása gyengíti a szexuális erőszak elleni védelmet. Ez is az ilyen alapvető változtatások elhamarkodott elfogadásának az egyik következménye. Ezt Zuzana Čaputová államfő közölte a közösségi oldalán. Emlékeztetett: mindent megtesz annak érdekében, hogy egy ilyen módosítás soha ne lépjen hatályba.

„Ahelyett, hogy erősítenénk a nők és lányok, valamint a férfiak és fiúk védelmét a szexuális bántalmazással szemben, a Büntető törvénykönyv jóváhagyott módosítása épp az ellenkezőjét segíti elő, és gyengíti a védelmüket” – figyelmeztetett. A nemi erőszak és a szexuális bántalmazás elévülési idejének lerövidítése védelmében felhozott érvek, az államfő szavaival élve, az áldozatok által átélt fájdalom és trauma megcsúfolását jelentik.

Hangsúlyozta: a nemi erőszak és a szexuális bántalmazás maradandó nyomot hagy az áldozatok testén és lelkén, és nem lehet figyelmen kívül hagyni vagy lekicsinyelni ezeket. „Állandó félelem, fenyegetettség, szégyenérzet, bizonytalanság, szorongás, depresszió, önvád vagy öngyilkossági hajlam. Ezek rendkívül súlyos következmények” –mondta azt is hozzátéve, hogy a rendőrségi statisztikák a szakértők szerint csak az esetek töredékét mutatják.

„A téma szakértői arra is rámutatnak, hogy a legtöbb nemi erőszak esetében hosszú időbe telik, mire az áldozatok erőt találnak ahhoz, hogy beszéljenek és tanúskodjanak az átélt eseményekről. Ez különösen igaz a partner vagy más közeli személy által elkövetett nemi erőszak esetében. További időt vesz igénybe a nyomozás vagy az elkövető azonosítása” – tette hozzá Čaputová.

A koalíció a Büntető törvénykönyv módosításának elfogadásával lábbal tiporja a szlovákiai nők és lányok jogait. Erre az ellenzék nő képviselői hívták fel a figyelmet.

Read More

Post Comment