Search by category:
Egyéb kategória

Donald Warhola: A nagybátyám, Andy Warhol büszke volt szlovák gyökereire

Donald Warhola: A nagybátyám, Andy Warhol büszke volt szlovák gyökereire

Mészáros Richárd

2024. 02. 09., p – 11:49

Andy Warhol büszke volt gyökereire és szlovák származására. Elég bátor volt ahhoz, hogy ne vegye olyan komolyan a művészetet, és szórakozásként fogja fel – nyilatkozta a sajtónak Pittsburghben Donald Warhola, a művész unokaöccse. Szerinte nagybátyja humora része a kultúrának.

Andy Warhol az anyanyelvén, szlovákul beszélt az édesanyjával, Júlia Warholovával. „Azt kérte, hogy az anyja szlovákul beszéljen vele, ő pedig angolul válaszolt neki, hogy az anyja minél jobban megtanuljon angolul. Andy nagyon jól beszélt szlovákul” – emlékezett vissza Warhola.

Donald Warholának nagyon jó kapcsolata volt a nagybátyjával, mindig kedves volt hozzá. „Két bátyám van, Mark és Jeff, és azt hiszem, sok szempontból a gyerekeinek tekintett bennünket, neki ugyanis nem volt saját gyereke” – mondta.

Andy Warhol festőművészt, grafikust, az amerikai pop-art mozgalom vezéralakját a Fehér Kettőskereszt Érdemrenddel tüntette ki in memoriam Zuzana Čaputová köztársasági elnök Szlovákia jó hírnevének öregbítéséért. A kitüntetést unokaöccse, Donald Warhola veszi át. Čaputovának azonban betegség miatt le kellett mondania pittsburghi programját. „A díjat az államfő nevében Radovan Javorčík, Szlovákia amerikai nagykövete adja át egy későbbi időpontban” – tájékoztatott Martin Strižinec, az államfő szóvivője.

Donald Warhola úgy véli, a művész nagyra értékelné a kitüntetést, mint ahogyan a szülei is, akik mindig támogatták. „Čaputová az első szlovák államfő, aki megtette ezt a lépést, és ezt nagyon nagyra értékelem” – mondta a művész unokaöccse. Čaputovának egy Andy Warholról készült portrét ajándékozott, a háttérben Szlovákia trikolorjával. A képet a fia, Andrew Warhola festette.

Read More

Post Comment