Search by category:
Egyéb kategória

Törökország első űrhajósa és három európai társa visszatért a Földre

Törökország első űrhajósa és három európai társa visszatért a Földre

Mészáros Richárd

2024. 02. 09., p – 18:13

Törökország első űrhajósa és három európai társa pénteken visszatért a Földre, miután több mint két hetet töltöttek a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén – közölte az Axiom Space.

A texasi székhelyű startup cég harmadik kereskedelmi missziójának résztvevői a tájékoztatás szerint a SpaceX amerikai űrvállalat Crew Dragon űrhajóján Florida partjai előtt szálltak le, a tengeren.

A négy űrhajós szerdán indult el az ISS-ről, miután több mint két hetet töltött el a fedélzetén. Ez volt az eddigi leghosszabb űrmisszió, amelyet kereskedelmi alapon szerveztek.

A négy asztronauta – a spanyol-amerikai kettős állampolgár, korábbi NASA űrhajós, Michael López-Alegría, aki a misszió parancsnoka, továbbá az olasz Walter Villadei, a svéd Marcus Wandt és a török Alper Gezeravci, aki az első török állampolgár a világűrben – január 18-án indult a floridai Cape Canaveralben lévő űrközpontból a Föld felszíne felett 400 kilométerrel keringő ISS-hez.

Az Ax-3 missziót az Axiom Space magánvállalat a NASA-val együttműködve készítette elő. A kvartett számos kísérletet végzett az ISS fedélzetén, amelyek zöme az űrrepülésnek az emberi egészségre és a betegségekre gyakorolt hatásait kutatta.

Ez az Axiom harmadik ilyen jellegű – kereskedelmi alapon szervezett – űrmissziója. A vállalat űrhajósonként legkevesebb 55 millió dollárt (19 milliárd forint) kér a szolgáltatásait igénybe vevő államoktól, illetve cégektől.

Read More

Post Comment