Search by category:
Egyéb kategória

Kétéves kötelező katonai szolgálatról szóló törvényt léptet életbe a mianmari junta

Kétéves kötelező katonai szolgálatról szóló törvényt léptet életbe a mianmari junta

Kulcsár Péter

2024. 02. 11., v – 08:59

A 2021. évi államcsíny elleni fegyveres ellenállást letörni kívánó mianmari junta szombaton bejelentette, hogy életbe lépteti a 18 és 35 év közötti férfiak, valamint a 18 és 27 év közötti nők számára legkevesebb kétévi katonai szolgálatot előíró törvényt.

A junta tájékoztatási szolgálata szerint a jogszabály már szombaton hatályos.

A törvényt még az előző katonai diktatúra hozta meg 2010-ben, de eddig nem alkalmazták.

A szombati közlemény további részletekre nem tért ki, de tartalmazta, hogy a védelmi minisztérium „közzé fogja tenni a szükséges szabályokat, rendeleteket, a hivatalos értesítéseket és utasításokat”.

A szükségállapot idején, 2010-ben elfogadott törvény értelmében a katonai szolgálat tartama öt évre növelhető, és azok, akik nem tesznek eleget a behívónak, ugyanilyen hosszúságú börtönbüntetéssel sújthatók.

Az egykori Burmában erőszakos konfliktus dúl a 2021. évi katonai államcsíny óta, amely megdöntötte a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjí rendszerét, tízéves demokráciának véget vetve.

Egyelőre nem látszik békés megoldás a konfliktusra, a harcok miatt az ENSZ szerint több mint kétmillió polgári lakos vált belső menekültté. Egy helyi megfigyelő szervezet szerint a megtorlásnak több mint négyezer halálos áldozata van.

A hatalomra került tábornokok január végén újabb fél évvel meghosszabbították a rendkívüli állapotot, gyakorlatilag újból elnapolva a puccs óta ígért választásokat.

Read More

Post Comment