Search by category:
Egyéb kategória

Trump támogatná Oroszországot, és nem védené meg azokat a NATO-tagállamokat, amelyek nem fizetnek

Trump támogatná Oroszországot, és nem védené meg azokat a NATO-tagállamokat, amelyek nem fizetnek

Kulcsár Péter

2024. 02. 11., v – 14:13

A Fehér Ház azonnal elítélte Donald Trump kijelentéseit.

A dél-karolinai Conwayben helyi idő szerint szombaton tartott gyűlésen Trump úgy fogalmazott: „Ne felejtsük el, hogy ezen a héten egy nagy győzelmet is arattunk, amelyet minden konzervatívnak ünnepelnie kell. Lezúztuk annak a csaló Joe Bidennek a katasztrofális nyitott határok tervét”.

A korábbi elnök – aki első győztes kampánya során azzal növelte népszerűségét, hogy megígérte, falat épít az Egyesült Államok és Mexikó közé – beszédében leszögezte: a migránsok kitoloncolása lesz az egyik prioritása. „Az első naptól kezdve véget vetek a Biden-kormány minden nyitott határpolitikájának, és az USA történetének legnagyobb belföldi deportálási műveletét indítjuk el. Nincs más választásunk” – fogalmazott.

A kongresszusban megrekedt megállapodás a bevándorlási reform mellett egy Ukrajnának és Izraelnek szánt további segélycsomagot is tartalmazott.

A gyűlésen Trump felidézett egy, a NATO vezetőivel korábban, amerikai elnökként tartott találkozót. Ezen egy nagy ország vezetője, akit nem nevezett meg, a NATO tervezett védelmi kiadásainak nem teljesítésére utalva azt kérdezte tőle: „Nos, uram, ha nem fizetünk, és Oroszország megtámad minket – megvéd minket?”.  Trump elmondta, hogy a kérdésre azt válaszolta: „Nem fizetnek? Elmulasztották kötelességüket? Erre az említett vezető azt felelte, mondjuk, hogy ez megtörtént, mire Trump közölte vele: „Nem, nem fogom megvédeni magukat. Fizetniük kell”.

A BBC azt írta, Trump szerint bátorítani kell Oroszországot arra, hogy támadja meg azokat a NATO-tagállamokat, amelyek a nyugati katonai szövetség tagjaként „nem fizetik ki a számláikat”.

A Fehér Ház szombaton visszautasította a volt elnök megjegyzéseit, amelyek szerint nem védi meg a NATO-szövetségeseket egy esetleges orosz támadástól. Andrew Bates szóvivő, akit Trump kijelentéséről kérdeztek, azt mondta: „Gyilkos rezsimek inváziójának bátorítása legközelebbi szövetségeseink ellen megdöbbentő és zavarba ejtő, és veszélyezteti az amerikai nemzetbiztonságot, a globális stabilitást és az amerikai gazdaságot”.

Read More

Post Comment