Search by category:
Egyéb kategória

Fico Čaputovának: Javasoljon hosszabb elévülési időt

Fico Čaputovának: Javasoljon hosszabb elévülési időt

Mészáros Richárd

2024. 02. 12., h – 20:56

Robert Fico (Smer) kormányfő felszólította Zuzana Čaputová államfőt, hogy a büntető törvénykönyv módosításának megvétózásakor javasoljon az élet és egészség, a szabadság és emberi méltóság, valamint a család és a fiatalság elleni bűncselekmények esetében hosszabb, 20 éves elévülési időt.

A kormányfő szerint a koalíció így foglalkozna a nemi erőszak elévülési idejének meghosszabbításával, amelyet a parlament a büntető törvénykönyv elfogadott módosításával tíz évre rövidített.

„A koalíció meg fogja vizsgálni ezt az észrevételt, és megismétlem, hogy bár meg van győződve javaslata helyességéről, kész ilyen mértékben eleget tenni az elnök javaslatának” – mondta Fico.

Mint mondta, a nemi erőszak bűncselekményének elévülési ideje 1961 és 2005 között tíz év volt, és csak ezután emelte 20 évre Mikuláš Dzurinda kormánya. „Úgy tartottuk helyesnek, hogy a nemi erőszak elévülési idejét tíz évre csökkentjük, hogy a nőket, a szexuális erőszak áldozatait arra ösztönözzük, hogy akkor tegyenek feljelentést ezekről a bűncselekményekről, amikor még ki lehet vizsgálni azokat” – zárta szavait a miniszterelnök a Facebookon közzétett videóban.

Read More

Post Comment