Search by category:
Egyéb kategória

Jaurová a parlamenti ülés időpontját bírálja, Šimkovičová nem mehetett el

Jaurová a parlamenti ülés időpontját bírálja, Šimkovičová nem mehetett el

Mészáros Richárd

2024. 02. 12., h – 12:10

Zora Jaurová (PS) képviselő érthetetlennek tartja, miért olyan időpontra hívták össze a Martina Šimkovičová kulturális miniszter (SNS-jelölt) leváltásáról szóló rendkívüli ülést, amikor a miniszter nem tud rajta részt venni. Az ülést a PS és az SaS kezdeményezte.

Jaurová bírálta, hogy az ülésről javarészt kormánypárti képviselők hiányoztak, szerinte a PS-ből csak hárman, ők szolgálati úton vannak. „Nem értem, hogyan lehet olyan időpontra összehívni az ülést, amelyről előre tudni, hogy a miniszter nem lesz jelen. Remélem, valóban nyomós oka van rá, hogy ignorál 150 képviselőt, az egész parlamentet, amely róla kíván tárgyalni” – mondta újságíróknak Jaurová. Bízik benne, hogy Šimkovičová megfelelő magyarázatot ad, ha majd sikerül megnyitni az ülést.

Kedden próbálják újra megnyitni a parlamentben a Šimkovičová leváltásáról szóló rendkívüli ülést. Hétfőn ugyanis második nekifutásra is határozatképtelen volt a parlament. Peter Pellegrini (Hlas) házelnök kedden 8 órára halasztotta ezt a programpontot.

A kulturális miniszter visszahívását az ellenzéki PS és az SaS kezdeményezte. Érvelésük szerint a miniszter a lépéseivel és nyilatkozataival aránytalanul beavatkozik a kulturális élet szabadságába. Problémásnak tartják az állami támogatási alapoknál tervezett változásokat is, az intézmények függetlenségét és közszolgálatiságát féltik.

Read More

Post Comment