Search by category:
Egyéb kategória

KDH: A Šimkovičováról szóló szavazás a kormánykoalíció szegénységi bizonyítványa

KDH: A Šimkovičováról szóló szavazás a kormánykoalíció szegénységi bizonyítványa

Mészáros Richárd

2024. 02. 12., h – 11:10

A Martina Šimkovičová kulturális miniszterről (SNS-jelölt) szóló szavazás a kormánykoalíció szegénységi bizonyítványa volt, és az új politikai kultúráról árulkodik – jelentette ki Martina Holečková, a KDH frakcióvezetője, miután hétfőn nem sikerült megnyitni a Šimkovičová leváltásáról szóló rendkívüli ülést.

„A kormánykoalíció elvágta a Btk-ról folytatott vitát, ma pedig megakadályozta, hogy a kulturális miniszterről tárgyaljunk. Ez mutatja a legjobban, hogy a nyilvánosság előtt nem tudják megvédeni a döntéseiket” – jelentette ki Holečková.

Jozef Hajko (KDH) elvárja, hogy a miniszter kiáll a képviselők elé, és megvédi magát. Hajko a szavazásnál aszerint döntene, hogyan foglal állást a miniszter a KDH által kifogásolt dolgokkal kapcsolatban, ilyen a kulturális együttműködés Oroszországgal és Fehéroroszországgal, továbbá a hazai kulturális közeggel való párbeszéd.

Hajko kifogásolta, hogy a kormánypárti képviselők nem vettek részt a hétfői ülésen. A KDH hiányzó képviselő kapcsán azt mondta, a saját régiójukkal kapcsolatos feladataikat látják el. „Szándékosan lett erre az időpontra összehívva az ülés, hogy így alakuljon a helyzet” – véli Hajko.  

Kedden próbálják megnyitni a parlamentben a Šimkovičová leváltásáról szóló rendkívüli ülést. Hétfőn ugyanis második nekifutásra is határozatképtelen volt a parlament. Peter Pellegrini (Hlas) házelnök kedden 8 órára halasztotta ezt a programpontot.

A kulturális miniszter visszahívását az ellenzéki PS és az SaS kezdeményezte. Érvelésük szerint a miniszter a lépéseivel és nyilatkozataival aránytalanul beavatkozik a kulturális élet szabadságába. Problémásnak tartják az állami támogatási alapoknál tervezett változásokat is, az intézmények függetlenségét és közszolgálatiságát féltik.

Read More

Post Comment