Search by category:
Egyéb kategória

Matovičék Šimkovičová leváltására fognak szavazni, ha sor kerül az ülésre

Matovičék Šimkovičová leváltására fognak szavazni, ha sor kerül az ülésre

Mészáros Richárd

2024. 02. 12., h – 14:27

A Szlovákia mozgalom nem tartja meglepőnek, hogy hétfőn nem sikerült megnyitni a Martina Šimkovičová kulturális miniszter (SNS-jelölt) leváltásáról szóló rendkívüli parlamenti ülést. Ha megvalósul az ülés, a Szlovákia a leváltására fog szavazni.

Igor Matovič, a mozgalom elnöke szerint a kormánypártok „betömték az ellenzék száját”, lehetetlenné tették a rendkívüli ülés megnyitását. „Ez a kormánykoalíció szégyene. Mi nyolcszor szavaztuk meg nekik csak a Roman Mikulec belügyminiszter elleni rendkívüli üléseket” – mondta Matovič újságíróknak a parlamentben.

Matovič hozzátette, Šimkovičová az UNESCO kulturális és oktatási konferenciájára utazott az Egyesült Arab Emirátusokba. Bírálta, hogy hat napig, egészen február 17-ig tart a hivatalos külföldi útja, bár a konferencia csak három napos (február 13-15.).

Michal Šipoš frakcióvezető hozzátette, Šimkovičová az iskolapélda a Fico-kormány minisztereinek alkalmatlanságára.

Kedden próbálják újra megnyitni a parlamentben a Šimkovičová leváltásáról szóló rendkívüli ülést. Hétfőn ugyanis második nekifutásra is határozatképtelen volt a parlament. Peter Pellegrini (Hlas) házelnök kedden 8 órára halasztotta ezt a programpontot.

A kulturális miniszter visszahívását az ellenzéki PS és az SaS kezdeményezte. Érvelésük szerint a miniszter a lépéseivel és nyilatkozataival aránytalanul beavatkozik a kulturális élet szabadságába. Problémásnak tartják az állami támogatási alapoknál tervezett változásokat is, az intézmények függetlenségét és közszolgálatiságát féltik.

Read More

Post Comment