Search by category:
Egyéb kategória

Több ágazatban már tavaly is nőtt a reálbér

Több ágazatban már tavaly is nőtt a reálbér

Molnár Iván

2024. 02. 12., h – 14:37

Pozsony |

A szlovákiai átlagbér 2023-ban a Statisztikai Hivatal által vizsgált mind a tíz gazdasági ágazatban nőtt az előző évhez képest, közülük hét ágazatban két számjegyű ütemben. Több ágazatban a bérek növekedése már gyorsabb volt az inflációnál.

„A havi bruttó átlagbér decemberben az összes általunk vizsgált ágazatban nőtt az egy évvel korábbihoz képest, az ágazatok felében ráadásul két számjegyű növekedést mértünk” – mondta el lapunknak Jana Morháčová, a Statisztikai Hivatal szóvivője a hétfőn közzétett legújabb felmérésükre hivatkozva. A legjelentősebb, több mint 15 százalékos növekedést az éttermek és a vendéglátóipar esetében regisztrálták, ennek ellenére még mindig ez a legrosszabbul fizető ágazat, amelyben a bruttó havi átlagbér tavaly decemberben 724 euró volt. Az elmúlt év utolsó hónapjában a munkavállalók inflációt is figyelembe vevő reálbére az összes vizsgált ágazatban magasabb volt az előző év azonos időszakához képest. A növekedés üteme a szállítás és raktározás esetében mért 1%-tól az éttermi és vendéglátóipari tevékenységben regisztrált 8,7%-ig terjedt, ami azt jelenti, hogy az említett ágazatok dolgozói a bérükből decemberben már ennyivel több árut vásárolhattak az egy évvel korábbihoz képest.

Éves összegzés

A Statisztikai Hivatal közzétette a tavalyi év egészére szóló adatokat is. Eszerint a havi bruttó bér 2023-ban az összes vizsgált ágazatban nőtt az előző évhez képest. A legnagyobb mértékben az alacsonyabb bérekkel rendelkező ágazatokban, nevezetesen az éttermi és vendéglátóipari szolgáltatásokban, egész pontosan 14,4%-kal (elérve a 706 eurót) és a szállodaiparban 13,8%-kal (1082 euró). Az átlagbér két számjegyű ütemben nőtt az építőiparban (1025 euróra), a kiskereskedelemben (1086 euróra), a nagykereskedelemben (1466 euróra) és az iparban (1511 euróra) is. A fizetések a legmagasabb bérekkel rendelkező IT-ágazatban és a távközlésben nőttek a leglassabban, az éves növekedési ütem 7,2% volt, az átlagos havi bruttó bér pedig elérte a 2449 eurót.

Lassuló infláció

„Az infláció növekedési üteme 2023-ban fokozatosan lassult, ennek köszönhetően pedig egyre kevésbé nyomta le a kereseteket. A reálbérek a vizsgált 10 iparág közül 6-ban emelkedtek”

– mondta el Morháčová. Éves szinten a reálbér a nagykereskedelemben nőtt a legalacsonyabb mértékben, alig 0,6 százalékkal, míg a vendéglátóiparban a növekedés üteme elérte a 3,5%-ot. Az IT-ágazatban, a szállításban és raktározásban, a gépjármű-értékesítésben valamint az iparban ezzel szemben tavaly is csökkent a reálbér, a zsugorodás üteme azonban már 3 százalék alatt mozgott. „Tavaly már látványos javulást értünk el az előző, 2022-es évhez képest, amely a reálbérek szempontjából 2009 óta a legrosszabb évnek számított, mivel a reálbér akkor csak egy ágazatban, a szálláshely-szolgáltatásban nőtt” – figyelmeztet Morháčová.

Read More

Post Comment