Search by category:
Egyéb kategória

A litván külügyminiszter „kitüntetésnek” nevezte balti politikusok felvételét Moszkva körözési listájára

A litván külügyminiszter „kitüntetésnek” nevezte balti politikusok felvételét Moszkva körözési listájára

Mészáros Richárd

2024. 02. 13., k – 20:02

„Kitüntetésnek” nevezte Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter kedden Kaja Kallas észt miniszterelnök és más magas rangú baltikumi politikusok felvételét egy orosz körözési listára.

„Ez egyfajta kitüntetés azok számára, akik támogatják Ukrajnát és a jó harcát a gonosz ellen” – mondta Landsbergis a BNS balti hírügynökségnek nyilatkozva.

Az orosz belügyminisztérium kedden adott ki körözést Kaja Kallas észt miniszterelnök és Taimar Peterkop észt államtitkár, valamint Simonas Kairys litván kulturális miniszter ellen. A listán szerepel Klaipeda litván kikötőváros polgármestere, Arvydas Vaitkus is.

A TASZSZ orosz állami hírügynökség bűnüldöző szervekre hivatkozva azt írta hogy Kallas és Peterkop ellen szovjet katonai emlékművek megrongálása címén indult eljárás, és ennek az ügynek a keretében körözik őket.

Landsbergis megjegyezte, hogy Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja miatt a balti politikusok nem kívánnak Oroszországba utazni, így az orosz lépés jelképes jelentőségű. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az érintetteknek meg kell fontolniuk, hogy elutaznak-e olyan harmadik országba, amely esetleg végrehajtja az orosz elfogatóparancsot.

Read More

Post Comment