Search by category:
Egyéb kategória

Fico aláírta a Btk. módosítását, Čaputová péntekig hozza meg a döntését

Fico aláírta a Btk. módosítását, Čaputová péntekig hozza meg a döntését

Kulcsár Péter

2024. 02. 14., sze – 17:03

Robert Fico (Smer) miniszterelnök aláírta a büntető törvénykönyv módosítását. Zuzana Čaputová államfő bejelentette, hét végéig eldönti, élni fog-e a vétójogával.

A parlament múlt héten csütörtökön fogadta el a törvénymódosítást. A jóváhagyott törvényeket a nemzeti tanács irodája általában másnap eljuttatja az elnöki palotába.

Robert Fico korábban az obstrukció lehetőségét sem zárta ki. „Mindent megteszünk annak érdekében, hogy amit a parlamentben elfogadtak, az hatályba lépjen és törvényerőre emelkedjen” – jelentette ki pénteken a kormányfő.

A miniszterelnök elmondta, azért várt hat napot az aláírásával, mert véleménye szerint az államfő és a koalíciós pártok is az idővel játszanak. Fico nevezetesen arra utalt, hogy nem biztos, az Alkotmánybíróságnak maradt elég ideje arra, hogy felfüggessze a törvénymódosítás hatályba lépését.

A kormánykoalíció képviselői szerint Robert Fico kidolgozott egy javaslatot, amely révén orvosolhatnák az elévülési idő lerövidülésével kapcsolatos problémákat.

A kormányfő tehát taktikát váltott, így Zuzana Čaputovának két fontos döntést is meg kell hoznia: megvétózza-e a Btk. módosítását, és kinevezi-e Pavol Gašpart a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) élére.

(Denník N)

Read More

Post Comment