Search by category:
Egyéb kategória

Korčok: Világos az államfő álláspontja a büntető törvénykönyvvel kapcsolatban

Korčok: Világos az államfő álláspontja a büntető törvénykönyvvel kapcsolatban

Kulcsár Péter

2024. 02. 16., p – 14:29

Zuzana Čaputová államfő álláspontja világos a Btk. módosításával kapcsolatban – jelentette ki Ivan Korčok államfőjelölt. Hozzátette, egy rossz törvényről van szó, amely tovább deformálja az igazságszolgáltatást, a bűnözők javára. Az államfő eljárását a hatalommegosztást és az egyensúly fenttartása példájának tekinti.

„Most láthatják az állampolgárok, miért is van szükség államfőre. A hatalmi egyensúly fenntartása miatt, amit mindenütt hangsúlyozok, és amit a Hlas elnöke nem akar megérteni. Fontos a hatalmi egyensúly olyan időkben, amikor a kormányzó hatalom a földbe tapossa a szabályos jogalkotási folyamatot, és a büntetőjogot abba az irányba billenti, hogy a saját érdekeit szolgálja, és nem az állampolgárokét” – közölte állásfoglalásában Korčok.

Hozzátette, az államfőválasztás tétje is az, hogy független lesz-e az elnöki hivatal és megmarad-e az egyensúly.  „Nem pedig a nyugalommal kapcsolatos üres jelszavakról szól, miközben ilyen dolgok történnek” – zárta Korčok.

Az államfő pénteken jelentette be, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul a Btk. módosítása miatt, és a döntés meghozataláig kéri a hatályba lépésének felfüggesztését. Čaputová emiatt nem élt a vétójogával.

Read More

Post Comment