Search by category:
Egyéb kategória

Játék felnőtteknek: falun és városban (FOTÓK)

Játék felnőtteknek: falun és városban (FOTÓK)

Kürthy Judit

2024. 02. 19., h – 17:35

Balony/Dunaszerdahely |

Snapszerbajnokságot szerveztek a hétvégén a lelkes falubeliek Balonyon és a dunaszerdahelyi NFG Klub rendezvényén, a Kvízesten is hónapról hónapra egyre nagyobb az érdeklődés.

Második alkalommal rendezték meg a Snapszerversenyt Balonyon a faluházán. Korábban a helyi kocsmában tartották, de ez már két éve bezárt. A sportszervezet vette át a kártyaverseny szervezését és több más helyi megmozdulás is az ő nevükhöz köthető. Vezetője éve Vörös Zoltán balonyi lakos, aki már nyolc éves kora óta játszik a község labdarúgócsapatában és csaknem húsz éve a felnőtt csapatban.

Egyre több a balonyi

A kártyaverseny nevezési díja személyenként 21 euró volt, a fődíj pedig 400 euró. De a második helyezett sem szomorkodhatott, ő 200 euróval, a harmadik pedig 100 euróval lett gazdagabb. Összesen 46 fő jelentkezett a megmérettetésre, akik többnyire helyiek voltak, de jöttek többen a szomszédos községekből is. Az esemény szombat délután 5 órakor kezdődött és este fél 8-kor ért véget.

„Több korábbi rendezvényünk úgy alakult, hogy kevesen voltak a helyiek, inkább a környező településekről jöttek, de mióta új faluvezetés van, megszaporodott a balonyiak száma is, nagyobb kedvvel vesznek részt az otthoni eseményeken”

– mondta el a főszervező.

Nem csak nyugdíjas sport

A sportszervezet kezdeményezéseit sokat támogatják, Vörös Zoltán szűkebb, illetve tágabb családtagjai, csapattársak és a legtöbb helyi sportkedvelő is. Többnyire a kártyaversennyel kezdik az évet, majd tavasszal a csocsóbajnokság következik, búcsúkor pedig a barátság focikupa, ahol a helyi és környékbeli csapatok mérkőznek meg egymással. A falunapokon, ahogy az összes helyi civil szervezettel is, ők is rendszeresen kiveszik a részüket a feladatok elvégzésében. Szeptember, október környékén tartanak egy újabb csocsó-, vagy virtuális FIFA bajnokságot, amire ugyancsak nagy az érdeklődés. November elején, Katalin-nap környékén szervezik a már hagyományos sportbált.

Az összefogás eredménye

Ezeken az eseményeken minden alkalommal büfét is üzemeltetnek, ami a belépők és nevezési díjak mellett újabb bevételi forrást jelent a klub számára. Ez az összeg biztosítja a további rendezvények anyagi hátterét. Van számos olyan helyi sportbarát, aki adakozni ugyan nem tud, de tárgyi felajánlásával rendszeresen támogatja a sportszervezetet, amiért ugyancsak nagyon hálásak. Az idei kártyaversenyt a szervezők és a kiszolgáló személyzet mellett Angyal Imre, ifj. Horváth László, Vörös Marián, Bartalos Attilának és Csicsay Pálnak támogatta, valamint a Balony község önkormányzata, akik a rendezvény helyszínét biztosították.

Gyakorta összejönnek

A versenyre három jegyet lehetett venni, ami három életet jelentett, úgyhogy háromszor biztos játszott egy résztvevő. Minden jelentkező neve bekerült egy kalapba, amiket egymás után kihúzva párosítottuk össze a játékosokat. A játék során, aki vesztett, átadta a nyertesnek a jegyét, így jutottunk el a végéig”

– tette hozzá az elnök, majd megjegyezte hogy nézelődőként, kísérőként is sokan eljöttek, úgyhogy egy erős becslés szerint legalább 120 fő volt jelen a bajnokságon. A legfiatalabb versenyző húsz év alatti volt, a 46 főből legalább tíz 30 év alatti volt és nyugdíjasok közül is legalább tízen versenyeztek. Az átlag életkor a húsz és negyven éves között mozgott.

„Próbáljuk a lehetséges módokon összehozni az embereket, hiszen amióta nincs kocsma, azóta nem találkozunk egymással annyit. Én magam is fiatal korom óta be szoktam járni oda, már csak a társaság végett is. Ezért is propagáljuk a focit, mert ennek köszönhetően szinte bárhol, bármelyik faluban összetalálkozhatsz ismerőssel”

– fűzte hozzá Vörös Zoltán.

A dunaszerdahelyi módi

A csoportos kártyázás szokása városhelyen talán némileg megkopott, de az itt lakók is nagyon szeretnek egymással közösen játszani, épp csak más formában. Dunaszerdahelyen imádják a kvízesteket, derül ki az NFG Klubban hónapról hónapra megszervezett kvízestek egyre emelkedő létszámából. Dobos Bacu, helyi kvízmester egy éve vette át a feladatot a korábbi kezdeményezőtől, Dobsa Melindától, aki addig vezette a nagy létszámú esteket. Legutóbbi alkalommal elérték a helyszín végső befogadóképességét, a több mint 50 főt.

Interaktív szórakozás

Az érdeklődők csapatba tömörülve, vagy akár egyénileg is jelentkezhetnek. A versenyző csoportok többnyire négy fősek, de a nagy létszám miatt legutóbb már 6 fős csapatok is versenyeztek. Jelentkezésüket előre le kell adni, a kvíz során pedig több témakörben mutathatják meg tudásukat. A győztes a verseny végeztével nyereményt is kap, ami volt már egy-egy könyv, vagy egy-egy üveg minőségi alkoholos ital is. Előnyben vannak azok, ahol a csapattagok különböző témákban mozognak otthonosan. A nevezési díj csupán 2 euró, aminek a felét az NFG Klub jótékony célra ajánlja fel.

„Jelenleg a kvíznek két része van, az elsőben a klasszikus a-b-c lehetőségek közül választhatnak, illetve tippelős kérdések, míg a másodikban audiovizuális kvíz van, ahol zenéket és kivetített képeket, filmeket kell kitalálni”

– mondta el Dobos Bacu, majd azt is elárulta, hogy a legtöbb kérdést saját maga írja, benne születnek meg az ötletek, amikkel az estekre készül.

Tanulva játszani

A legtöbben azért járnak ide, hogy együtt szórakozzanak és közben tanuljanak is, nem a nyeremény a fő cél. Néha előfordul egy-egy nézeteltérés a helyes válaszokat illetően, de ezekre a helyzetekre is felkészültek, a kvízmester megfelelően alátámasztott kérdéseket tesz fel. A majdnem mindig teltházas kvízesteken két-három új csapat mindig felbukkan a sorok közt, aminek nagyon örülnek a szervezők. A jelentkezők korosztálya nagyon változó, középiskolások vagy frissen végzett középiskolásoktól kezdve a húszéveseken át egészen negyven-ötven éves korig vannak résztvevők.

A közkedvelt közös halmaz

Legnépszerűbb feladatkör az úgynevezett közös halmaz, ahol azt kell kitalálni, hogy a kivetített két szó között mi lehet az egy közös kifejezés.

„Ez egy asszociációs játék, amit random szoktam kitalálni, a legutóbbi esten volt, amikor ezeket a a legnagyobb arányban találták el. Ilyen szavak voltak például a »zsuvi« és a »Pascal«, aminek a megoldása a Pedro volt, vagyis a legendás retro Pedro rágógumi és Pedro Pascal színész. Egy másik legendás példában, amit azóta is emlegetnek a résztvevők, az egyik szó a »pálinka« volt, a másik pedig az »elnök«, a megoldás itt a barack volt”

– emlékezett vissza a közkedvelt kvízmester.

Azoknak, akik szeretik a kihívásokat

Azt ajánlják a szervezők, hogy érdemes egy olyan társasággal menni, ahol mindenki valami másban jó.

„Nem lehet tudni előre, hogy milyen kérdések jönnek, de ha épp te láttad azt a filmet, ami szerepel a kvízben, akkor te fogod tudni a választ. Nem arról szól, hogy a középiskolás tananyagot kikérdezem, hanem a légitársaságoktól, utazásoktól kezdve a filmeken keresztül tényleg mindenféle lehet számítani”

– húzta alá Dobos Bacu. A játék menete az, hogy a feladatrészek közti szünetben a csapatok kijavítják egymás munkáit, majd a második feladatrészt a kvízmester ellenőrzi és utána összesíti az eredményt. A rendezvényen Kovács Ákos, az NFG Klub egyik frontembere áll a keverőpultnál, aki a program során kellemes zenét szolgáltat a jelenlévőknek, sőt, vannak olyan különleges zenés feladványok is, melyekben egy-egy eltorzított dalt kell kitalálnia a játékosoknak.

Read More

Post Comment