Search by category:
Egyéb kategória

Pellegrini törvény szerinti eljárást ígér a Btk. megjelentetése során

Pellegrini törvény szerinti eljárást ígér a Btk. megjelentetése során

Kulcsár Péter

2024. 02. 20., k – 18:41

Peter Pellegrini (Hlas) házelnök a törvények szerint fog eljárni a Büntető törvénykönyv Törvénytárban való megjelentetése során – reagált a TASR-nek Patrícia Medveď Macíková, Pellegrini szóvivője az ellenzéki pártok felhívása kapcsán.

Az ellenzék felszólította a házelnököt és Boris Susko (Smer) igazságügyi minisztert, hogy ne húzzák az időt a módosítás megjelentetésével. Szerintük a kormány igyekszik megakadályozni, hogy az Alkotmánybíróság még a módosítások hatályba lépése előtt dönthessen a Btk-val kapcsolatos beadványokról.

A parlament február 8-án szavazta meg a törvényt, amely megszünteti a Különleges Ügyészséget, csökkenti az elévülési időt és a büntetési tételeket, valamint a vagyon ellen elkövetett bűncselekmény során okozott károk nagyságának besorolását.

Zuzana Čaputová már az Alkotmánybírósághoz fordult a módosítások miatt. Meggyőződése szerint ezek a változtatások összességében azt jelentik, hogy az állam lemond polgárai biztonságának védelméről, alapvető jogaik és szabadságjogaik garantálásáról, valamint az állam igazságszolgáltatás hatékony érvényesítésére vonatkozó kötelességéről. Ellenzéki képviselők csoportja szintén beadvánnyal fordult az Alkotmánybírósághoz a módosítások miatt.

Read More

Post Comment