Search by category:
Egyéb kategória

Milyen szempontok szerint érdemes használt autót vásárolni? Elég pusztán a kilométeróra állására hagyatkozni?

Milyen szempontok szerint érdemes használt autót vásárolni? Elég pusztán a kilométeróra állására hagyatkozni?

Mészáros Richárd

2024. 02. 21., sze – 12:12

Nem mindenki teheti meg, hogy új autót vásárol. Azoknak, akik inkább a használt autók piacáról választanának, tudniuk kell, hogy milyen szempontok szerint érdemes másodkézből vásárolniuk.

Néhányak számára fontos, hogy érezze az új autó illatát, hogy tudja, ő vezeti először. Vannak azonban, akik felesleges pénzkidobásnak tartják az új autó megvásárlását, amelynek értéke szinte azonnal csökken, amint elhagyjuk a márkakereskedést. Mások anyagi megfontolásból döntenek a használt autó mellett. Ha szerencsésen választunk, a választott autó akár hosszú évekig kiszolgál. Nézzük tehát, mely szempontokat érdemes figyelembe venni a használt autó vásárlásakor.

Az interneten vélhetően a márka, az ár, a gyártási év, a kívánt motorizáció és a kilométeróra állása szerint böngészi az autókat. Ezen keresési adatok megadását követően ajánlatok tucatjai ugranak elő, a legtöbb ember pedig hajlamos azt az autót választani, amely kilométeróráján a legkisebb szám szerepel. Ez alapvetően logikusnak tűnik, de a kilométeróra állása nem a legszerencsésebb választási szempont.

A magasabb óraállás nem feltétlenül jelenti azt, hogy az autó rosszabb állapotban van. Fontos megvizsgálni azt is, hogyan és mire használták az autót előtte. Például egy olyan autó, amellyel naponta hosszabb távokat vezettek egy egyenes autópályán, rendszeres olaj- és szűrőcserékkel, jobb állapotban lehet, mint egy olyan, amelyet főként városi közlekedésre, rövid távokon, de göröngyös utakon vezettek, és nem fordítottak kellő figyelmet annak szervizelésére.

Amire elsősorban figyelni kell, az az autó szerviztörténete. Ebből megtudhatja, hogy az autó milyen műveleteken esett át korábban, ezáltal pedig egy képet kaphat arról, hogy milyen költséges beruházásokra lesz szükség a jövőben. A vásárláskor ugyancsak ellenőriznie kell a karosszériát, annak esetleges rozsdásodását. Ezután nyissa fel a motorháztetőt, vizsgálja meg a motorteret. Még egy laikus is kiszúrhatja az olajszivárgás jeleit és hasonló hiányosságokat.

Természetesen, ezután egy tesztkört is tegyen az autóval, ahol ellenőrizheti a motor, a sebességváltás és a futómű hangjait. 

Használt autó vásárlásakor a részletekre is figyelni kell. Megfelel-e a belső tér kopottsága a kilométeróra állásának és az eladó által megadott használati adatoknak. Ha azt gondolja, hogy manapság már nem állítják vissza a kilométerórát, téved, ezért a rendelkezésre álló lehetőségeket felhasználva ellenőriznie kell a kilométeróra-állásról szóló információk valóságtartalmát.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy nem kizárólag az autó használata okozza az alkatrészek elhasználódását. Az idő a gumiból készült alkatrészekre van a legnagyobb hatással, azok állapota akkor is romlik, ha az autót nem használják. Nem kell tehát szigorúan ragaszkodni a kilométeróra állásához. Végeredményben érdemesebb azt az autót választani, amely kilométerórája ugyan többet jelez, de a jármű állapota összességében jobb.

(AutoBild)

Read More

Post Comment