Search by category:
Egyéb kategória

Tavaly 48 alkalommal történt újságíró elleni atrocitás Szlovákiában

Tavaly 48 alkalommal történt újságíró elleni atrocitás Szlovákiában

Czímer Gábor

2024. 02. 21., sze – 15:42

Pozsony |

Ján Kuciakról és jegyeséről, Martina Kušnírováról a két meggyilkolt fiatalnak emléket állító pozsonyi műalkotásnál emlékezett meg a holland nagykövet, Gabriella Sancisi, Pavol Szalai, a Riporterek Határok Nélkül képviselője és Lukáš Diko, a Ján Kuciak Oknyomozó Központ (ICJK) főszerkesztője. 

A Holland Királyság pozsonyi nagykövetségének vezetője arról beszélt, az ICJK-val közösen pontosan egy évvel ezelőtt indították el a Biztonságos Újságírás névre hallgató kezdeményezést, amely az újságírók védelmét tűzte ki céljául. „Garantálnunk kell, hogy az újságírók biztonságban végezhessék a munkájukat” – mondta a nagykövet, és hozzátette, az újságírók gyakran lesznek verbális támadások célpontjai. „De akár súlyosabb is lehet a helyzet” – mondta. A nagykövet rámutatott, az újságírónők gyakran nagyobb veszélynek vannak kitéve, mint a férfi kollégáik. Hangsúlyozta, hogy Hollandia elsősorban szakemberek munkájával segíthette a Biztonságos Újságírás projektet. „Bízom benne, hogy ez az együttműködés tovább fejlődik majd” – mondta azzal, hogy az újságírók pszichológiai támogatásában is szeretnének segíteni. 

Diko pedig arról beszélt, azért alapították a Biztonságos Újságírás kezdeményezést, mert nem szabad, hogy az újságírók támadások, fenyegetések célpontjai legyenek. A 2023-as évről szóló jelentésükben a sajtómunkások elleni atrocitásokat gyűjtötték össze. Összesen 48 bejelentést kaptak. „A legtöbb esetben ez az online térben vagy személyesen elkövetett fenyegetés volt, de néhány olyan perről is tudunk, amelyeket megfélemlítés céljával indítottak, illetve két halálos fenyegetés is történt” – sorolta Diko azzal, az érintett újságíróknak jogi segítséget nyújtottak, az esetleges büntetőfeljelentés megtételében is támogatták őket. „Meg vagyunk győződve arról, hogy az újságírók elleni támadásokat a rendőrségnek kell kivizsgálnia. Azokat pedig akik pedig azért támadják az újságírókat, mert közérdekből az igazságot tárják fel, meg kell büntetni” – mondta. Diko rámutatott, az újságírók elleni támadások gyakran azzal kezdődnek, hogy egy-egy politikus szóban ráront a sajtó képviselőire. „Az ilyen támadás aztán a közösségi hálón felerősödik, és más emberek is csatlakozhatnak hozzá” – hívta fel a figyelmet az ICJK vezetője, és hozzátette, a politikusoknak fel kell hagyniuk az újságírók elleni támadással. 

Szalai a Riporterek Határok Nélkül képviselőjeként arról beszélt, szervezete nevében szeretné szolidaritását kifejezni Kuciak és a Kušnírová családjának, akik még most is az igazságtételért harcolnak. „Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolásának minden résztvevőjét el kell ítélni” – jelentette ki. Szalai rámutatott, az ICJK által összeállított jelentés látleletet ad arról, hogy a választás előtt milyen negatív hangnemben nyilatkoztak meg a politikusok az újságírókról. „Ez pedig fenyegeti a szlovákiai sajtószabadságot” – szögezte le. Ez ugyanis rossz törvényeket, fizikai támadásokat, kevesebb forrást eredményez, aminek következtében ha nehezebben végezhetik a munkájukat a sajtó munkatársai, akkor végső soron a polgárok is nehezebben férnek hozzá az információkhoz. Mindez a korrupció elleni harc szempontjából is fontos. Szalai kiemeli, a Riporterek Határok Nélkül sajtószabadság-indexében Szlovákia viszonylag jó helyen szerepel, 180-ból a 17-ik. Arra szólította fel az összes demokratikus erőt az országban, hogy a sajtószabadság megőrzése érdekében fogjanak össze. 

Read More

Post Comment