Search by category:
Egyéb kategória

Párkányba látogatott a pozsonyi magyar nagykövet

Párkányba látogatott a pozsonyi magyar nagykövet

Kulcsár Péter

2024. 02. 22., cs – 15:29

Párkány |

Csütörtökön, február 22-én munkalátogatásra érkezett Párkányba Balogh Csaba, Magyarország pozsonyi nagykövete. A diplomata többek közt Párkány és környéke gazdaságfejlesztési lehetőségeiről, a kétoldalú kapcsolatokról, az anyanyelvi óvodai és iskolai oktatás fontosságáról, a város hitéletéről is tárgyalt Eugen Szabó polgármesterrel, Bacsó Péter iskolaigazgatóval és Fóthy Zoltán esperessel.

Magyarország pozsonyi nagykövetét délelőtt 10 órakor fogadta a városi hivatalban Eugen Szabó polgármester, ezt követően mintegy másfél órát tárgyaltak a kétoldalú kapcsolatokról, Párkány közlekedésfejlesztési és gazdaságfejlesztési lehetőségeiről, a magyar nyelvű oktatás és óvodai nevelés fontosságáról, valamint a város hitéletéről is. A találkozón Bacsó Péter, az Ady Endre Alapiskola igazgatója és Fóthy Zoltán esperes – plébános is részt vett. „Ez most egy udvariassági, informális találkozó volt, de konkrét ügyekről is tárgyaltunk. Tavaly ősszel kezdtem egy komolyabb országjárásba, előbb a megyeszékhelyeken voltam és most a járási székhelyekre látogatok el. Párkány ugyan nem járási központ, de számunkra minden szempontból fontos város, mert intenzív és fejlődő magyarországi kapcsolatokkal rendelkezik, jelentős magyar közössége van. A kétoldalú kapcsolatokról, a gazdaságfejlesztésről, az anyanyelvi oktatás helyzetéről, infrastrukturális kérdésekről és közös ügyeinkről beszélgettünk a polgármester úrral. Hasznos, konstruktív találkozó volt ez a mai“ – közölte lapunkkal Balogh Csaba nagykövet.

Dunai teherhíd Párkány és Esztergom között

Mint azt a nagykövet kifejtette, az anyanyelvi óvodai oktatással kapcsolatos elképzelésekről, az Ady Endre Alapiskola működéséről és helyzetéről érdeklődött, tárgyaltak továbbá egy lehetséges új teherhíd építéséről is, Esztergom és Párkány között. „A két miniszterelnök januárban találkozott Budapesten. Akkor olyan megállapodás született, hogy előkészítünk egy projektlistát, ami a következő 10-12 év közös érdekű projektjeit tartalmazza. Ez az új Duna-híd pedig szerepel a magyar fél javaslatai közt. Nyilván a szlovák szakminisztériumok ezt megnézik, a megyével is egyeztetni kell, de a pénz kérdése is fontos. Valószínűnek tartom, hogy a politikai akarat meglesz mindkét oldalon. De tudjuk, ez hogy működik, onnan még hosszú az út a finanszírozás megteremtéséig. 2004-ben a két miniszterelnök hasonló politikai memorandumot írt alá, mely hasonló infrastrukturális elemeket tartalmazott. Azok jelentős részét sikerült mára megvalósítani“ – fejtette ki az Új Szónak Balogh Csaba nagykövet. A diplomata hozzátette, személyesen is nagyon rokonszenves helynek tartja Párkányt, többször járt itt a családjával. Mióta a Mária Valéria híd megnyílt, azóta gyakran jöttek a gyerekekkel is, üdülni, fürödni, sétálni, pihenni a városba.

Vasút is kéne az új hídra

Többek közt tárgyaltunk egy leendő, új teherhíd megépítésének lehetőségeiről, miként arról is, hogy az új hídra kapcsolódva milyen infrastrukturális és közlekedési fejlesztésekre van szükség mindkét oldalon – mondta el a találkozó kapcsán Eugen Szabó, Párkány polgármestere. Szabó hozzátette, egy potenciális párkányi teherhíd ügyében már Hernádi Ádám esztergomi polgármesterrel is tárgyaltak, úgy látják, hogy a leendő teherhídon keresztül a szlovákiai és a magyarországi vasúti forgalmat is össze kell kapcsolni, akkor lenne teljes értékű a fejlesztés. Az új hidat a Párkányi Ipari Park szomszédságába terveznék, oda, ahol most a teherkomp üzemel, a nyomvonal az új területfejlesztési tervben is megjelenik – fűzte hozzá a polgármester.

A Hársfa utcai óvoda is szóba került

Eugen Szabó arról is tájékoztatott, hogy a pozsonyi magyar nagykövet fontosnak tartja a párkányi magyar nyelvű oktatás megmaradását, beleértve a magyar nyelvű óvodai oktatás garantálását is. „Arról biztosítottam a nagykövet urat, mindent elkövetünk azért, hogy az anyanyelvű oktatás fenntartható módon biztosítva legyen“ – jelentette ki a polgármester. Kérdésünkre, hogy a Hársfa utcai óvodáról tárgyaltak-e, Szabó úgy reagált, az óvodák helyzetéről, a csökkenő gyermeklétszámról is beszéltek, miként arról, hogy rendszerszinten ez a Hársfa utcai ovit is érinti. De mivel ez tisztán magyar tannyelvű intézmény, ezért ez hangsúlyos eleme volt a tárgyalásnak. Közbevetésünkre, hogy biztosította-e a nagykövetet arról, hogy Párkányban megmarad a tisztán magyar nyelvű óvodai oktatás, Eugen Szabó úgy válaszolt, erről a képviselő-testület fog tárgyalni és dönteni, ő a maga részéről támogatja ezt, ilyen értelemben beszélgettek a vendéggel is.

Read More

Post Comment