Search by category:
Egyéb kategória

Babakészítő mester tart workshopot Dunaszerdahelyen

Babakészítő mester tart workshopot Dunaszerdahelyen

Kürthy Judit

2024. 02. 23., p – 13:47

Dunaszerdahely |

Mester Dóra, a magyarországi Kiss Áron Magyar Játék Társaság különdíjas babakészítője húsvétra készülődő workshopot hirdetett meg a Csaplárban, ahol egy pihe-puha plüssnyulat készíthetnek az érdeklődők.

A foglalkozás ideje körülbelül 4 óra, mialatt a precízen előhímzett, antiallergén anyagokból kivágják a szükséges formákat, majd saját kézükkel, tűt használva, szakmai irányítás alatt varrhatják meg saját játékukat. Az alkotó nagy álma, hogy az alkotás tevékenysége visszakerüljön az emberek hétköznapjaiba, a fiatalok és az idősebbek körében egyaránt. Mester Dóra 2022-től kezdve sorra nyerte el munkáival az arany és ezüst érmeket, aminek eredményeként végül 2023-ban átvehette a magyarországi ezüstkoszorús babakészítő mesteri címet.

Hatalmas örömforrás

„Szeretném, ha a fiatalok megtapasztalnák, hogy mekkora öröm tud lenni, amikor van a kezükben egy anyagdarab, amiből abból elkészül a végén valami, egy olyan játék, amit szeretgethetnek, ölelgethetnek és ami, ha jól meg van csinálva, akkor hosszú évekig a társuk maradhat. Mindezt úgy, hogy ezt a két kezükkel készítettek el”

– mondta el a babakészítő, majd hozzátette, hogy számára gyerekkorában ez rengeteget adott és azóta is hatalmas örömforrás számára. Elsődleges célja a babakurzussal az, hogy átadja a hétköznapi örömszerzés e formáját és az is, hogy természetes módon serkentse a résztvevők kreativitását. Hozzátette, hogy egy kitartással és türelemmel elkészített játékra időt kell szánni, közben pedig minden egyes öltéssel egyre jobban és jobban megnyugszik és az ember. A varrás egy aprólékos munka, ami valódi koncentrációt igényel és ez sokak számára megoldást, felüdülést nyújthat a mindennapi rohanás és a kötelező feladatok teljesítése közben.

Az időseknek is hasznos

Ez az aprólékos munka a finommotorikus képességet is fejleszti, amit nem árt gyakorolni és benne maradni a gyakorlatban idősebb korban is. Ha kézzel írunk, vagy bármilyen kézimunkát készítünk, idővel már nem vagyunk olyan ügyesek, rugalmasak, mint fiatalabb korunkban.

„Azért is hirdettem meg ezt az alkotó napot, hogy kisgyerekkortól kezdve akár 100 éves korig, hogy ezzel a játékkal egy emléket tudjak adni a gyermekemnek, vagy az unokámnak és azért is, hogy megmutassuk, idősebb korban is milyen sokat segíthet az aktív kézimunkázás”

– tette hozzá a szakember. A résztvevők javasolt életkorát 10 évestől határozta meg, ami nem véletlen. Az érsekújvári művelődési központban rendszeresen tartott kézműves foglalkozásokról az a tapasztalata, hogy a kisebb játékfigurák elkészítése esetén is szükséges másfél órát aktívan foglalkoztatni a gyerekeket, amit a 10 éves kornál fiatalabbak csak nagyon nehezen tudnak végig ülni. Mester Dóri több falunapon és fesztiválon is megfordult már, ahol az árusítás mellett szívesen állt az érdeklődők rendelkezésére az egyes játékok, plüssök elkészítésében is.

Új kihívás

Jelenleg a pszichoterápiás babák készítését tanulmányozza. Ezek olyan speciális paraméterekkel rendelkező játékok, eszközök, amiket gyermekpszichológusok használnak foglalkozásaik során.

„Ezeket a különleges játékokat pedagógusok is használhatják, valamint olyan idősebbek esetében is alkalmazható, amiket demenciával, illetve Alzheimer-kórral diagnosztizáltak, de segítséget nyújthat e betegségek megelőzésében is. Az elkészült babák jelenleg tesztelés alatt állnak, de bízom abban, hogy beválnak és hamarosan ezekből is többet készíthetek”

– árulta el lapunknak Mester Dóra.

Távlati tervei közt szerepel, hogy egy többalkalmas babakészítő workshop keretében átadja teljes tudását a jelentkezőknek, akik a heti rendszerességű foglalkozások után tudnak majd akár saját maguk által tervezett babákat is készíteni. Idén is indul a győri babakészítő versenyen, ahol kiállítás nyílik a tágabb régió babakészítőinek munkáiból. Saját kiállítását Dercsikán a nyár folyamán nyitja meg.

Read More

Post Comment