Search by category:
Egyéb kategória

Zenészek kalandos élete a mozivásznon

Zenészek kalandos élete a mozivásznon

Juhász Katalin

2024. 02. 23., p – 09:29

Tehetség, önértékelési és párkapcsolati problémák, drogok, sikerek és kudarcok, korrajz, szociológiai háttér – mi kell még egy izgalmas mozifilmhez? Főleg, ha a sztori igaz történeten alapul, sok zenével. A stúdiók ezért ontják manapság a rocksztárok életrajzi filmjeit.

A futószalagot talán a Bohemian Rhapsody hatalmas sikere indította el, bár azelőtt is születtek zenész-életrajzok. Az utóbbi években azonban a stúdiók biztosra akarnak menni: ha a főhőst eleve milliók imádják, könnyebb eladni a filmet. A forgatókönyvírók arra is rájöttek, hogy nem szükséges a bölcsőtől a koporsóig haladniuk, sokkal érdekesebb, ha a sztár életének egy fontos, meghatározó szakaszát mutatják csak be. Nézzük, mi várható a következő pár év folyamán ebben a műfajban.

Back to Black

Az Amy Winehouse-film már itt dörömböl az ajtón, áprilisban mutatják be, az első rövid előzetes januárban érkezett. Marisa Abela alakítja a fiatalon elhunyt énekesnőt, a film címe megegyezik a kultikus albuméval, amelynek köszönhetően Amy egy csapásra világsztár lett. De mivel erre nem volt felkészülve, az album sokak szerint egyben a vesztét is okozta – a rá nehezedő hatalmas nyomás miatt lett alkohol- és drogfüggő.

A filmet Sam Taylor-Johnson rendezte, akit legtöbben A szürke ötven árnyalata óta ismernek, de 2008-ban csinált egy remek életrajzi filmet John Lennon ifjú koráról (Nowhere Boy), amely alapján bizakodóak lehetünk. A Back to Black egy eddig nem látott szemszögből mutatja be az énekesnő felemelkedését. „Amy szemszögéből elmesélve a film kendőzetlen bepillantást enged a jelenség mögött álló nőre és a kapcsolatra, amely minden idők egyik leglegendásabb albumát inspirálta” – olvasható a film összefoglalójában. Amy Winehouse férjét, Blake Fielder-Civilt Jack O’Connell alakítja, apját, Mitch Winehouse-t Eddie Marsan, édesanyját pedig Juliet Cowan.

A tragikus sorsú dalszerző-előadóról az utóbbi években két dokumentumfilm is készült, az egyik (Amy, 2015) Oscar-díjat kapott.

Complete Unknown

Bob Dylan Like a Rolling Stone című ikonikus dalából származik a találó cím: Teljesen ismeretlen. A rocktrubadúr ugyanis nem szívesen beszél magáról, már ifjú korában is inkább kalandos történeteket talált ki felcseperedéséről a sajtó számára a minnesotai szürke hétköznapok helyett. Mihelyt tehette, New Yorkba ment szerencsét próbálni, illetve azért, hogy találkozzon példaképével, az akkor már nagybeteg Woody Guthrie-val. Mindennap ott ült az ágya mellett, legtöbbször gitárral a kezében. Guthrie biztató szavai szárnyakat adtak neki, sorra járta a kis folkklubokat, majd a nagyobbakat, végül már nem lehetett beférni oda, ahol fellépett. 1962-ben megjelent az első albuma, aztán a második, amely nemzedékének legnagyobb folkdalszerzőjévé tette őt. Ez idő alatt két fontos nő is felbukkant az életében. Majd 1965-ben – sokak felháborodására – elektromos gitárra váltott és a rockzene felé fordult.

Nagyjából ez lehet a film cselekménye, amelyről csak annyit közöltek, hogy Dylan ifjúkoráról fog szólni. Timothée Chalamet, Hollywod egyik legkeresettebb ifjú sztárja már 2020 januárjában megkapta Dylan szerepét, a rendező James Mangold lesz. A munkálatokat először a Covid késleltette, hiszen a lezárások alatt nehéz lett volna klubokban, sok statisztával forgatni. Aztán jött a hollywoodi színészsztrájk, majd a Dylan másik mentorát, Pete Seegert játszó Benedict Cumberbatch megunta a huzavonát és kiszállt a projektből. Edward Nortont szerződtették a helyére, és csak idén nyáron kezdenek el forgatni. Az egyik társproducer Bob Dylan menedzsere, Jeff Rosen, az executive producerek egyike pedig maga Dylan.

Michael

Nyilván kitalálták, kiről szólhat ez a letisztult című életrajzi film. Főhősünk már gyerekként figyelemre méltó előadói kvalitásokat csillogtatott meg a bátyjaival alapított „fiúcsapatban” , később pedig globális szupersztár lett. Michael Jackson szerepére szintén globális castingot hirdettek, végül unokaöccse, a 27 éves Jafaar Jackson kapta a szerepet, aki az első fotók alapján a megtévesztésig hasonlít nagybátyjára. Jermaine Jackson fia nemcsak a családi vonásokat örökölte, hanem tánctehetséget is, sőt, állítólag a hangja is figyelemre méltó.

A gyerek Michaelt még ennél is nehezebb volt megtalálni, végül a 9 éves Juliano Krue Valdira esett a választás, akitől a rendező, Antoine Fuqua el volt ragadtatva. Fuqua nevét főleg az akciófilmek és a krimik kedvelői ismerik (Orvlövész, Brooklyn mélyén, Támadás a Fehér Ház ellen, A Védelmező), de készített dokumentumfilmet is Muhammad Aliról. Videóklipekkel kezdte pályáját, gyerekként pedig Michael Jackson klipjei tetszettek neki leginkább, mivel ő volt az első fekete előadó, aki rendszeresen szerepelt az MTV-ben. Azt ígéri, a Jackson-film őszinte és emberi lesz, tele lelki traumákkal, hullámhegyekkel és hullámvölgyekkel. Az egyik producer az a Graham King, aki a Bohemian Rhapsody körül is bábáskodott. A család is áldását adta rá, Katherine Jackson azt mondta, olyan, mintha a fiát látná a képernyőn.

A forgatás idén januárban kezdődött, és már a bemutató időpontja is megvan: 2025. április 19.

Főszerepben a Bee Gees

Ennek a filmnek még nincs címe, és a rendező személye is változott az előkészületek alatt. Pár hete derült ki, hogy a veterán Ridley Scott vállalta e nemes feladatot, miután Barry Gibb, a trió egyetlen élő tagja mégsem találta meg a közös nyelvet Kenneth Branagh brit rendezővel. A Shakespeare-drámák filmadaptációival világhírűvé vált Branagh már 2021 márciusában világgá kürtölte, hogy Bee Gees-filmre készül, és együtt dolgozik Barry Gibb-bel, akivel barátok lettek. Akkor még Steven Spielberg cége állt a produkció mögé, most viszont már a Paramount égisze alatt zajlik a munka. Egy biztos: a film azt az utat járja be, amelyen az alapító fivérek, Barry, Maurice és Robin Gibb eljutottak Ausztráliából Londonba, majd Amerikába, a diszkósztárságig.

Egyelőre nem tudni, mikor és kikkel kezdődik a forgatás, mindenesetre énekelni is tudó színészekre van szükség. Egy időben Bradley Cooper nevét rebesgették Barry szerepére, aminek nyilván sokan örülnének, ám – ha már a barátságoknál tartunk – ő köztudottan Spielberg jóbarátja, nem pedig Ridley Scotté.

Négy film a Beatlesről

Két nappal ezelőtt jelentették be, hogy Sam Mendes, az Amerikai szépség és az 1917 Oscar-díjas rendezője a Beatles mind a négy tagjáról készít egy-egy életrajzi filmet. Az egyedülálló vállalkozást a Sony finanszírozza és forgalmazza majd. Az ígéretek szerint 2027-ben láthatja őket a közönség, bár üzletileg eléggé kockázatos lépés lenne, ha mind a négy film ugyanabban az évben kerülne moziba. Mendes azt nyilatkozta, megtisztelve érzi magát, hogy minden idők legnagyobb zenekaráról forgathat, és izgatott az előtte álló alkotói kihívások miatt.

Read More

Post Comment