Search by category:
Egyéb kategória

A közvetlen elnökválasztásért tüntettek az ellenzéki pártok Magyarországon

A közvetlen elnökválasztásért tüntettek az ellenzéki pártok Magyarországon

Mészáros Richárd

2024. 02. 25., v – 17:30

Több ellenzéki párt hirdetett tüntetést vasárnap délutánra a közvetlen köztársaságielnök-választásért, az eseményen a Demokratikus Koalíció, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd vett részt. Az LMP már korábban jelezte, hogy távol marad. A tüntetésen nagyjából ezren vehettek részt.

Elsőként a DK-tól Dobrev Klára szólalt fel, aki arról beszélt, hogy a fideszes pedofilhálózat a fejétől bűzlik, és szerinte ennek a hálózatnak a végén Orbán Viktor áll. „105 nap van hátra, hogy az ország megmutassa, hogy jogosan szorong Orbán, Nincs harmadik út. Vagy ők vagy mi, aki ezt nem érti, nem tudja legyőzni Orbán rendszerét” – mondta. Dobrev szerint a cél az, hogy visszaszerezzék a gyerekek bizalmát, ez lesz a legnehezebb feladat.

A Párbeszédtől Szabó Tímea azt mondta: ha Orbán ennyi emberéről kiderül, hogy bűnös, akkor az egész rendszer bűnös, ezért az igazi felelős Orbán Viktor. Szerinte Orbán rendszere azt üzeni, hogy nem az a probléma, hogy egy pedofilmosdató kegyelmet kapott, hanem az, hogy ez kiderült. Ezután az MSZP társelnöke, Kunhalmi Ágnes arról beszélt, hogy mára a szégyen nemzeti alapintézménnyé vált, és feltette a kérdést, hogy Orbán Viktor hogyan merészeli bármelyik baloldali politikustársát egy lapon emlegetni Novák Katalinnal és Varga Judittal. Minden tudásunk megvan ahhoz, hogy ezt a rendszert elküldjük, és jobban kormányozzunk náluk, mondta. Kunhalmi szerint aki azt mondja, hogy egyedül legyőzi a rendszert, az nem mond igazat. „Csak együtt tudjuk. Az ellenzék megosztottsága a gyerekeket hagyja magára”. Egyúttal egységes EP-listát szorgalmazott – írja a 444.hu.

A tüntetésből több mint egy óra telt el, amikor először elhangzott annak apropója, vagyis a közvetlen elnökválasztás. A momentumos Bedő Dávid arról is beszélt, hogy európai gyerekvédelmi hatóságát felállítását fogják kezdeményezni. Az eseményen felszólalt Iványi Gábor lelkész is, aki szerint Orbánnak távoznia kell, mert megcsúfolta mindazt, amiben hittünk. Közben a szakadó eső miatt egyre többen távoztak, pár száz fő maradt a Kossuth téren. A felszólalásokat Fekete-Győr András, a Momentum országgyűlési képviselője folytatta, aki azt mondta, egy dolgot ígérhetnek, hogy a Fidesszel ellentétben utána fognak menni a gyermekek ellen bűnözőknek. Utolsó előttiként a Varju László, a DK országgyűlési képviselője beszélt: Orbán rendszere mindennap megerőszakol minket – mondta.

A beszédeket Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere zárta. Szerinte „brüsszeli traktorosnak kell lenned, hogy a magyar miniszterelnök meghallgasson” – utalva arra, hogy Orbán Viktor január végén brüsszeli látogatása alatt tüntető traktorosokkal találkozott. Karácsony szerint Budapest kiiratkozott az erkölcsét vesztett rendszerből, mert foglalkozik a reményüket vesztett emberek kétségbeesett próbálkozásaival. „Budapest azért köztársaság, hogy egyszer az egész ország az legyen” – folytatta. Majd azzal zárta beszédét: Navalnij azt mondta, ne adjátok fel. Nekünk is ez a feladatunk. A tüntetés ezután hivatalosan véget ért.

(444.hu)

Read More

Post Comment