Search by category:
Egyéb kategória

Az amerikai hadsereg húszi fegyvereket semmisített meg

Az amerikai hadsereg húszi fegyvereket semmisített meg

Mészáros Richárd

2024. 02. 27., k – 09:18

Az Egyesült Államok hadserege hétfőn több csapást mért húszi harci járművekre, melyeket a Vörös-tengeren közlekedő hajók ellen készültek bevetni a lázadók.

Az amerikai hadsereg megsemmisített három pilóta nélküli távirányítású hajót és két hajóelhárító cirkálórakétát. A fegyvereket a húszi lázadók az ellenőrzésük alatt álló jemeni területekről irányítva vetették volna be vörös-tengeri célpontok ellen.

Az amerikai hadsereg Középső Parancsnoksága (CENTCOM) az X közösségi oldalon közölte, hogy vasárnap „önvédelemből” lelőtt két pilóta nélküli támadó repülőgépet a Vörös-tenger déli része felett. A CENTCOM szerint mindegyik fegyver „közvetlen fenyegetést jelentett a kereskedelmi hajókra és a térségben tartózkodó amerikai haditengerészet hajóira”.

Az Egyesült Államok még decemberben hívta életre a Vörös-tenger hajózási szabadságát célzó Prosperity Guardian (Jólét Őrzője) fedőnevű nemzetközi missziót, amelyhez számos ország csatlakozott, és amely már több csapást is mért jemeni húszi célpontokra.

Az Irán által támogatott húszik a Vörös-tengeren közlekedő – szerintük Izrael felé tartó vagy Izraelt védő – kereskedelmi és hadihajókat támadják rendszeresen, mióta Izrael októberben hadműveletet indított a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet ellen, megtorlásul az Izrael ellen elkövetett súlyos terrortámadás miatt.

A jemeni lázadók támadásai miatt több tengeri szállítmányozási vállalat is elkerüli ezt a fontos hajózási útvonalat.

Read More

Post Comment