Search by category:
Egyéb kategória

Čaputová problémásnak tartja az SIS statútumának módosítását

Čaputová problémásnak tartja az SIS statútumának módosítását

Kulcsár Péter

2024. 02. 28., sze – 08:49

A köztársasági elnök a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) statútumának jóváhagyott módosítását célzott változtatásnak tartja, amellyel az államfő hatáskörét meg lehet kerülni.

Zuzana Čaputová azt is problémásnak tartja, hogy az SIS vezetőségének leváltási folyamata titkos módon és a kormánykoalíció megfelelő kommunikációja nélkül zajlik. Ezt Jozef Matej, az elnöki palota kommunikációs osztályának igazgatója jelentette ki.

„Mivel az SIS statútumának módosítása egy belső dokumentumot jelent, annak felülvizsgálata az elnök szerint nagyon problematikus. Jogszabályaink nem számolnak azzal a lehetőséggel, hogy a kormány nem tartja tiszteletben az elnöknek az alkotmány és a törvény által adott jogkörét” – jelentette ki Matej.

Arra is emlékeztetett, hogy a kormány alig néhány nappal azután döntött az eljárás megindításáról, hogy átadta az elnöknek az SIS igazgatójelöltjének nevét, akit közel négy hónapon keresztül választott ki.

A kormány február 14-én hagyta jóvá Pavel Gašpar, az igazságügyi minisztérium jelenlegi államtitkárának jelölését a titkosszolgálat élére. Az SIS igazgatóját a köztársasági elnök nevezi ki a kormány javaslata alapján. Az államfő már bejelentette, hogy a titkosszolgálat új igazgatójának kinevezését utódjára bízza.

Az SIS alapszabályának módosítását a múlt héten hagyta jóvá a kormány.

(TASR)

Read More

Post Comment